Основни данни
Стефан Николаев (1971)


Стефан Николаев

Стефан Николаев е български артист – художник и авангардист, който живее и работи в Париж.

Стефан Николаев е роден в София през 1970. През 1994 завършва Ecole Supérieure Nationale des Beaux Arts de Paris.
Правил е изложби в Тейт Ливърпул, галерия АТА София, негово произведение е част от българското участие във Венецианското биенале през 2007. Тогава авторите /Стефан Николаев, Иван Мудов и Правдолюб Иванов/ и кураторът /Весела Ножарова/ са избрани без конкурс от Министерство на културата и цялото българско участие е нападнато от пресата в страната.
Стефан Николаев работи изцяло в областта на новите форми – видеоарт. Дори скулптурите, които създава от камък са изпълнени от работници, а не от него придържайки се към тезата, че изкуството вече не е пластичен занаят. Посвещава цяла серия от произведения на свободата на пушачите, ограничени от Америка и Европа, в Тейт Ливърпул излага надгробни камъни от черен и бял мрамор на марката Давидофф, чиито кутии напомнят наистина паметни плочи. Снима видео Целувката, която представлява само докосването на цигарата до огънчето. Във Венеция 2007 показва паметник на запалка и пр.
Паметниците са наистина важна тема за българина, израстнал в комунистическа действителност. Той интерпретира паметника на Ботев във Враца в по-ранното си творчество.
Член е на института за съвременно изкуство ИСИ.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!