Основни данни
Яра / Ярослава Бубнова (1961)


Яра / Ярослава Бубнова

Яра Бубнова е български изкуствовед от руски произход, ръководител на Института за съвременно изкуство ИСИ.
Ярослава Бубнова е родена през 1961 /според някои източници 1957/ в Съветския съюз. Завършва История и теория на изкуството в Московския университет в СССР.
Пристига в България в началото на 80-те години и работи в Националната галерия за чуждестранно изкуство НГЧИ от нейното откриване през 1985. Концентрира се върху съвременното изкуство. През 1992 тя помага на изкуствоведа Лъчезар Бояджиев за първото българско участие на Международното биенале на съвременното изкуство в Истанбул.  Яра Бубнова преподава в Нов български университет и СУ „Св. Климент Охридски”. Първата изложба, която организира е „В търсене на отражението” през 1994 в Пловдив. През 2007 става куратор на част от Второто Московско Биенале.
Яра Бубнова е смятана за основен притегателен център на ИСИ. Това е единствената арт група в България, а може би и в света, оцеляла повече от 15 години. Мнозина смятат, че зад оцеляването на група стои  личността и характера на Яра Бубнова. През 2009 година тя има реализирани три мащабни изложби като куратор: на Второто московското биенале - проект “История в сегашно време”; изложба, с която се откри нов музей във Виена - “От кога не сме се виждали” с участието на австрийски художници; изложба в Музея за модерно изкуство в Дуисбург - “+2 – съвременно българско и румънско изкуство”.

виж още: Яра Бубнова показва източно европейско изкуство в Лондон
 

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!