Основни данни
Ина Дамянова (1971)


Ина  Дамянова

Ина Дамянова български керамик, артист, художник и дизайнер.


Ина Дамянова се изявява в графиката, скулптурата, интериорния дизайн. Работи върху темата за времето и отпечатъците от спомените.

Ина Дамянова е родена през 1971 в София. Завършва Средно художествено училище за приложни изкуства в София през 1990. Още като ученичка среща художникът Кольо Карамфилов и двамата се превръщат в най-известната артистична двойка за времето си. Ина Дамянова се отказва от академията, за да се грижи за сина си Росен Карамфилов, но работи упорито и става един от най-интересните наши керамици.
През 2002 се развежда с Кольо Карамфилов. Освен с керамика се занимава с оформяне на интериори и светлинни тела. Прави изложба „Белег” в столичната галерия Ракурси през 2009, която предизвиква одобрението на колегите й. Експозицията е основана на тезата, че всяко нещо, минало през времето, оставя белег. Тази изложба, както и някои други, показват, че авторката е все още под влиянието на бившия си съпруг Кольо Карамфилов, макар и да успява понякога да намери своя гледна точка.
Редила е самостоятелни изложби в галерия „Ирида”, галерия „Сариев”, Пловдив, Баня Старинна, Пловдив, Estampa, Madrid и мн. др.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!