НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба, представяща творби на най-известните японски плакатисти, ще бъде открита на 25 октомври у нас (24.10.2011)
 
На 25 октомври трима от най-известните японски плакатисти – Икко Танака, Казумаса Нагаи и Шигео Фукуда,  ще бъдат представени в изложба в галерия „Райко Алексиев”. Японските творци са познати на българската публика с участието си в изданията на Международното триенале на сценичния плакат, организирани от СБХ.
още >>
Колекционери: Тазгодишното издание на международното изложение „FIAC” е едно от най-добрите в 38-годишната история на форума (24.10.2011)

 

Международното изложение за съвременно и модерно изкуство FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain), което се проведе във френската столица между 20 и 23-ти октомври остана в историята като едно от най-успешните. Мнението на колекционерите, според „The Art Newspaper” е, че изложението се превръща в достоен противник на “Art Basel” , но се нуждае от по-обширно изложбено пространство.

още >>
Повече от 60 православни икони, с произход от България, Гърция, Румъния, Сърбия и Русия, са представени в „Колекция Менил” в Хюстън (24.10.2011)

 

Прочутата „Колекция Менил” в Хюстън,  притежава множество произведения на изкуството от различни периоди, като в това число се включват и византийски и руски икони, датиращи от VI - XVIII век. Произведенията от тази безценна колекция се считат за едни от най-важните от този вид, намиращи се на територията на САЩ.  Изложбата може да бъде видяна от 21-ви октомври до 18-ти март 2012 г.

още >>
Американски изкуствоведи направиха сензационно разкритие: гениалният холандски живописец Винсент ван Гог не се е самоубил (21.10.2011)
 
Изкуствоведи разкриха важни обстоятелства, свързани със смъртта на един от най-известните художници в историята на изкуството - Винсент ван Гог. Според сензационните разкрития холандският художник не се е самоубил, както се смяташе досега. Американските изкуствоведи Стивън Нeйфех и Грегъри Уайт Смит в продължение на 10 години са работили върху биографията на легендарния постимпресионист, пише The Independent.
още >>
Един от най-талантливите портретисти на нашето време – Джордж Кондо, откри своята първа ретроспективна изложба на Острова (21.10.2011)

 

В Лондон бе открита първата ретроспективна изложба на Джордж Кондо във Великобритания.

През януари тази година изложбата Джордж Кондо: Психични състояния”(„George Condo: Mental States”) бе представена и в Новия музей в Ню Йорк . Тогава ретроспективата, която представя 28-те години работа на американския художник, бе определена от New York Times като „сензационна".

още >>
Софийска градска художествена галерия за първи път ще представи част от колекцията на асоциация „Контакт” от Виена (21.10.2011)

 

На 21-ви октомври Софийска градска художествена галерия ще открие своята най-нова изложба, посветена на развитието на съвременното изкуство в Централна, Източна и Югоизточна Европа от 60-те години на ХХ век до днес. В нея ще бъдат изложени за първи път в България голяма част от колекцията за съвременно изкуство на асоциация „Контакт” от Виена.

още >>
След 28 години колекция „Менил” в САЩ ще върне откраднати византийски фрески на Кипър (21.10.2011)

 

Прочутата колекция „Менил” в Хюстън, Тексас,  ще върне редки византийски фрески, датиращи от XIII век на Кипър. Първоначално те са се намирали в абсидата и купола на малък православен параклис, датиращ  от XIII век в Лиси (Lysi), град в северната част на острова. Те са един от най-изящните примери за изкуството на Византия. През 1980 г. те биват откраднати от малкия параклис в Кипър и биват продадени на колекция „Менил”.

още >>
Изложба, посветена на зимната тематика в изкуството на Европа от XV век до днес, е представена в „Kunsthistorisches Museum” във Виена (21.10.2011)
 
Сезонът, който повечето цивилизации смятат, че е създаден, за да накаже човека, се превръща във вдъхновение за кураторите от музея „Kunsthistorisches Museum” във Виена и „Kunsthaus” в Цюрих. Три години отнема подготовката на това амбициозно начинание. Организаторите създават уникална изложба, посветена на изображенията на зимата в европейското изкуство от 1450 г. до днес. Темата на изложбата е „Зимни приказки: представянето на зимата в европейското изкуство от Брьогел до Бойс”
още >>
38-то издание на международното изложение за съвременно изкуство – FIAC, ще се проведе в периода 20 – 23 октомври (19.10.2011)
 
Тази година престижният международен форум за съвременно изкуство на Франция обещава на своите посетители множество изненади. Една от тях е свързана с изложбеното пространство – за първи път от десетилетия ще бъдат на разположение за изложението и горните галерии на мястото, в което традиционно се провежда експозицията – архитектурният паметник „Гран Пале”.
още >>
Британското списание ArtReview обяви традиционната си класация на най-влиятелните личности в света на съвременното изкуство за 2011 година (19.10.2011)

 

Британското списание ArtReview обяви традиционната си класация Power 100 (2011) на най-влиятелните личности в света на съвременното изкуство. На първо място е китайският художник-дисидент Ай Вейвей, който през миналата година заемаше 11-то място, а през 2009г. беше 43-ти, пише сайта artreview.com.

още >>
Изложба „ХАОС” на Стефан Божков, Кольо Карамфилов и Валери Чакалов /18 - 31 октомври 2011 г./ в галерия Сезони - София (18.10.2011)

 

Изложба „Х.А.О.С.” е съвместен проект на трима  добре познати у нас  художници – СТЕФАН БОЖКОВ, КОЛЬО КАРАМФИЛОВ и ВАЛЕРИ ЧАКАЛОВ.

По думите на самите художници изложбата представлява опит да се обедини виждането им за хаоса на действителността.

още >>
“The Affordable Art Fair” – изложението, от което всеки би могъл да си позволи да притежава произведение на изкуството, се радва на все по-голяма популярност (18.10.2011)
 
След като в британската столица се проведе едно от най-изисканите изложения “Frieze Art Fair”, на което бяха представени само най-престижните световни галерии, а произведенията варират от 1,000 до 10,000,000 британски лири, идва ред на изложението, на което всеки би могъл да си позволи да купи произведение на изкуството на популярен или водещ художник. Това е фестивалът, наречен „The Affordable Art Fair”, който води началото си от 1999 г.
още >>
Изложбата “До Торино и назад” в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще покаже за първи път италианското наследство на художника Иван Маринов (17.10.2011)

 

На 21 октомври  Националната галерия за чуждестранно изкуство ще представи изложбата “До Торино и назад”. Експозицията разказва историите на забравени български художници, показва техните картини и архивни кадри от Кралската академия Албертина в Торино.

Особено важен акцент в експозицията е неразказваната до сега история на художника Иван Маринов (1877-1941) – брат на големия български художник и професор в Художествената академия в София – Никола Маринов (1879-1948).

още >>
Продажбите на „Frieze”: Колекционерите предпочитат да заложат на установените имена пред новите и прохождащи художници (17.10.2011)

 

Frieze art fair” - най-голямото изложение за съвременно изкуство в Лондон, представящо единствено плеяди от най-престижните световни галерии и произведения на живи и действащи художници, приключи на 16-ти октомври 2011 г. Всяка година то привлича хиляди известни колекционери от цял свят. В продължение на три дни повечето галерии успяха да продадат произведенията на художниците, които представят, но общата равносметка е, че колекционерите купуват предпазливо, предпочитайки произведения на познати и известни имена в арт средите.

още >>
Изложба в галерия „Академия“ чества 65-тата годишнина на професор Иван Газдов (17.10.2011)

 

На 17 октомври  от 18.30 ч. в галерия „Академия“ бе открита изложба по повод 65-тата годишнина на акад. проф. Иван Газдов.  Експозицията носи заглавието ЧОВЕШКА КОМЕДИЯ” и включва около 50 графикатури и още толкова авторски плакати. В откриването на изложбата взеха участие актьорите Елена и Кръстьо Лафазанови и Татяна Лолова.

още >>
Миряна Тодорова и Самуил Стоянов спечелиха тази година престижната награда за съвременно изкуство – „Гауденц Б. Руф” (17.10.2011)

 

Наградата “Гауденц Б. Руф“ е учредена през 2007 г. , която е първоначално основана от швейцареца – Гауденц Руф - живял в България в периода между 1995 и 2000 година.  Призът  цели да стимулира и популяризира визуалните изкуства в България, особено творчеството на по-младото поколение.
Присъжда се всяка година в рамките на конкурс за млади и за утвърдени творци. „Gaudenz B. Ruf Award” се обезпечава финансово от швейцарски фонд.

още >>
Галерия „White Cube” отваря трето изложбено пространство в Лондон през седмицата на “Frieze Art Fair” (17.10.2011)

 

Една от най-известните лондонски галерии обяви, че ще отвори своя галерия в сърцето на Лондон. Тя ще се намира на улица „Bermondsey”  в южната част на Централен Лондон и ще може да бъде посещавана след  12-ти октомври 2011 г. – в седмицата на Frieze Art Fair”.

още >>
За 12 000 лева бе продадена картина на Анастас Константинов на благотворителен търг в Народния театър „Иван Вазов” (17.10.2011)

 

12 000 лв. стигна чрез явно наддаване цената на картина на българския художник - Анастас Константинов. Творбата получи най-високата стойност от всички предложени произведения на изкуството в благотворителния търг в Народния театър „Иван Вазов” в София. Търгът беше организиран по повод честването на 20-годишния юбилей на Американския университет в България. 

още >>
Изложба на Димитър Войнов ще бъде представена в галерия „Ракурси” (13.10.2011)
 
На 13-ти октомври 2011 г. столичната галерия „Ракурси” ще представи изложба на известния български художник, живеещ от 1986 г. в Германия – Димитър Войнов. Темата на експозицията е „На моите учители” и ще представи художниците, от които Войнов най-силно се е повлиял в своето израстване като творец. Изложбата ще продължи до 30-ти октомври 2011г.
още >>
Прочутата колекция на Алфред Щиглиц ще бъде представена цялостно за първи път в музея „Метрополитън” (13.10.2011)
 
Музеят „Метрополитън” в Ню Йорк ще представи за първи път една от най-важните колекции, които притежава, посветени на американското и европейско изкуство от първата половина на ХХ век. От 13-ти октомври до 2-ри януари 2012 г.  в залите на музея ще може да бъде видяна изложбата „Щиглиц и неговите артисти: от Матис от О’Кийф”. Това е първото мащабно представяне на колекцията от годината, в която тя е придобита - 1949 г.
още >>
Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!