НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-малката скулптура в света (20.01.2010)

В Тайпе, тайванец  изработи скулптура на тигър с размери по-малки от оризово зърно. Тя може да бъде видяна единствено с лупа.

Чен Форнг-Шеан, за който изработването на скулптури е хоби от около 30 години, извая от смола, това което той сам нарича най-малкият тигър в света. Скулптурката е с  височина един милиметър и само малко повече от един милиметър дължина. Тя е изготвена специално за китайската  годината на тигъра , която започва на 14 февруари 2010 г.

Чен признава , че за създаването на ярко оцветения звяр са му трябвали повече от десет опита.


"Ако ръцете треперят дори малко, работата ще отскочи и изчезне", казва 54 годишният Чен, по професия - дизайнер на монети, "За този тигър, най-трудната част за изработване бе да бъде направен триизмерен. Той може да бъде разглеждан от всеки ъгъл и пак да изглежда много жив.

"Оцветяването също беше много трудно, с неговите шарки по гърба и червеният цвят на езика му", казва той.

Чен каза, че тази скулптура, създадена след три месеца на интензивен труд, ще струва 94 200 долара, но въпреки това не смята да я продава.

"В моята работа се занимавам с изработката на много изящни неща, така че се научих как да дишам и задържам дъха си," казва той. "Сега аз мога да си поема дъх и  да го задържа за 60 секунди, а след това мога да синхронизирам всеки удар на сърцето си с моите движенията."

Чен е използвал ориз, пясък, нишки, зъбни конци както и глави и крилца на дребни насекоми за направата на други миниатюрни скулптури, които са отличителен белег като най-доброто от древното китайско изкуство.

След още пет години той очаква да извае, скулптури с даже по-малки размер и от тези и включващи сцени с планини, водопади и хора.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!