НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Авангардистът Тео ван Доесбург представен в Tate Modern (05.02.2010)
Лондонският Tate Modern представя първата голяма изложба във Великобритания, посветена на холандския художник Тео ван Доесбург (1883-1931) - основна фигура на европейския авангард. Това е уникално и вълнуващо събитие предоставящо възможността да бъдат видяни негови творби за първи път във Великобритания.

Ван Доесбург, който е работил в различни дисциплини на изкуството, дизайна и текста е основател на важно художествено движение и на списание De Stijl. Това движение на художници, архитекти и дизайнери, се стреми да построи ново общество, в отговор на Първата световна война, застъпвайки един международен стил в изкуството и дизайна, основан на строга геометрия от хоризонтали и вертикали.

През 20-те години на двадесети век Ван Доесбург пътува много из Европа. Там той си създава връзки и си сътрудничи със съвременните по това време авангардисти. Тази изложба изучава допринасящата ролята на художника за Неопластицизма, неговата Дада идентичност, усилията му да повлияе на движението Баухаус и създаването на групата Art Concret.

Експозицията включва над 350 творби, сред които могат да бъдат видяни някои от рядко излаганите произведения на ван Доесбург. Други ключови артисти са: Жан Арп, Константин Брънкуш, Пиет Мондриан, Франсис Пикабия, Ласло Мохоли-Наги, Герит Ритвелд, Курт Швитерс и Софи Таубер. Много от техните произведения до сега не са показвани във Великобритания.

Изложбата ще бъде закрита на 16ти май 2010 година.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!