НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Продават шедьовър на Ботичели за $ 15 млн (10.03.2010)
Една изящна и красива композиция изобразяваща младия Св. Йоан коленичил за молитва пред Мадоната, държаща в ръце си детето Христос от Сандро Ботичели ще бъде предложена за продажба от водещите международни арт дилъри „Дикинсън” на TEFAF Maastricht. Произведението "Madonna and Child with the Infant Saint John", познато още под името „Rockefeller Madonna”, ще струва около $ 15 милиона (€ 11.1 милиона). То е главния акцент на 23то подред издание на най-влиятелното в света изложение за изкуство и антики, което ще бъде проведено в южна Холандия от 12-21 март 2010 година.

Основна информация за произведението

"Madonna and Child with the Infant Saint John" е нарисувано от Алесандро ди Мариано ди Филипепи Вани (1445-1510), известен като Сандро Ботичели, в периода 1493-95. На него е изобразен Свети Йоан коленичил с ръце сключени за молитва пред Христос. Облечен е с туника от животинска кожа и държи своя отличителен тръстиков кръст.

Стилизирания скалист пейзаж е типичен за Ботичели, каквито са и някои от другите детайли в творбата, като прозрачния воал спускащ се от главата на девицата, изящните златни мотиви покриващи мантията й и отблясъците на тези цветове върху облеклото на Свети Йоан.

За картината е известно, че е била изложена от лорд Дувейн, един от най-големите дилъри на изкуството на 20 век, в Ню Йорк през 1925 г. От 1931 г. е притежание на Джон Д. Рокфелер Младши. В колекцията на богатата династия, творбата остава в продължение на половин век, поради което понякога е наричана " Rockefeller Madonna”. В последните години тя е била част от частна колекция в Ню Йорк.

Дикинсън, със седалище в Лондон и Ню Йорк, е водещ международен дилър на стари майстори, импресионисти, модерно и съвременно изкуство.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!