НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
300 творби на Пикасо в музея „Метрополитън” (27.04.2010)
На 27 април, музея за изкуство „Метрополитън”, ще открие една забележителна изложба включваща 300 творби на испанския художник Пабло Пикасо (1881-1973). Тя предоставя уникалната възможност да бъде видяна една от най-големите и значими колекции в света на произведения на художника.

Изложбата обхваща основните теми с които е известен Пикасо: персонажите от синия и розовия му период, разнообразните фигури и натюрмортите от неговия кубистичен период, неговите монументалните глави и класически къпещи се фигури от 20-те години, разярените бикове и голи сънуващи от 30-те години, както и мускетарите от последните му години. „Пикасо в Метрополитън музей” ще включва 34 картини, 58 рисунки, десетки скулптури и керамика и една обширна селекция от негови отпечатъци (около 200 от общо 400), всички придобити от музея през последните 60 години. Важно е да се отбележи, че изложбата включва произведения на Пикасо върху хартия, много от които рядко, или изобщо, не са били излагани в „Метрополитън”.

Емблематичния портрет на Гертруд Стайн от 1906 г. е първата картината на Пикасо, която музея „Метрополитън” придобива. През следващите шест десетилетия, колекцията е допълнена с поредица от покупки и подаръци от повече от 25 дарителя, сред които са пионерите в модернизма, американците Алфред Стиглиц и Скофилд Тейър и видните колекционери Флорин M. Шоенборн, и г-жа.и г-н Клаус Пърлс и Жак и Наташа Гелман.

В подготовката на тази изложба, всички произведения на Пикасо от колекцията са внимателно проучени с цел да разкрият намеренията на художника или за да се възстанови тяхната физическа цялост. Изложбата ще разкрие множество вълнуващи открития, направени по време на научните изследвания. Под някои от картините на Пикасо са открити други картини, предоставящи нова информация за процеса на работа на художника, такава е например творбата „La Coiffure” („Прическата”) от 1906 г. Като част от изложбата ще има и видео със снимки от изследванията.

В допълнение към представянето на произведения на художника ще участват и фотографии на Пикасо от Ман Рей, Брасай (псевдоним от Гюла Халаш), Арнолд Нюман, Дейвид Дъглас Дънкан и други.

Експозицията ще продължи до 1-ви август 2010 година.
 
portrait of Gertrude Stein, 1906
portrait of Gertrude Stein, 1906
Seated Harlequin, 1901
Seated Harlequin, 1901
At the Lapin Agile, 1905
At the Lapin Agile, 1905
self-portrait, 1906
self-portrait, 1906
Woman in White, 1923
Woman in White, 1923
The Dreamer, 1932
The Dreamer, 1932
Dora Maar in an Armchair, 1939
Dora Maar in an Armchair, 1939
The Frugal Repast, 1904
The Frugal Repast, 1904
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!