НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Разпродажба в Кристис през май (03.05.2010)
На 4 и 5 май 2010г. аукционна къща Кристис в Ню Йорк ще открие пролетния сезон с едно събитие включващо дневен и вечерен търг посветени на модерното и импресионисткото изкуство. Ще бъдат предложени за продан произведения от частната колекция на Реймънд и Мириам Клайн.

Организаторът на мероприятието Конър Джордан коментира детайли за дома на колекционерите: „Да посетим фантастичната резиденция „Ритънхаус Скуеър” във Филаделфия беше като стъпим в един добре подреден малък музей. Семейство Клайн са избирали творбите си с голямо внимание, страст и желанието на един истински колекционер да получи най-качествения продукт. През годините са показвали картините, които притежават на непрекъснато разширяващия се кръг около тях от приятели и филантропи, и са били домакини на множество благотворителни търгове и социални събития.”

На вечерния търг на 4 май творбата, която ще бъде в центъра на разпродажбата се казва „Гола полегнала жена” (“Femme nue couchée “) оценена на 7-9 милиона долара и е нарисувана през 1903г. от Пиер-Огюст Реноар. Дължината на картината е над 150см и е първата от три работи от серията му с голи,полегнали жени от периода 1902-1907г. Другите две са притежание на музея „Орсе” и музея „Оранжери” в Париж. Дамата, която е изобразена в участващата творба е Габриел Ренар и е често срещан модел в последните му работи.

Друга картина, която ще участва на събитето ще бъде „Пиячите на абсент” (“Les buveurs d’absinthe”) от 1881г., оценена на 400 000-600 000 долара. Един ранен импресионистки шедьовър на Жан-Франсоа Рафаели (1850-1907г.), който се смята за една от най-завършените и важни творби в творчеството му.

Връхни точки от дневния търг на 5 май включват значителен брой картини и скулптури : Морис Утрило с „Пъргавият заек” (“Le lapin agile”) рисувана около 1914г., оценена на 150 000-250 000 долара, творбата на Морис Вламник „Централен хотел” (“Hotel du Centre”) оценена на 50 000-70 000 долара и пейзажът на Рувен Рубен „Време за жътва” (“Harvest Time”) нарисувана през 1968г. и оценена на 30 000-40 000 долара.

От скулптурите връхна точка ще бъде бронзов бюст на мъж с име „Бюст на мъж” (“Buste de homme”) приписана на Реноар и асистента му Ричард Гуино, оценена е на 25 000-30 000 долара. Уникалната фигура покрита с черна патина е една от последните творби на Реноар преди смъртта му през 1918г.

Jean-François Raffaëlli -
Jean-François Raffaëlli - "Les buveurs d'absinthe"
Maurice Utrillo -
Maurice Utrillo - "Le Lapin Agile"
Reuven Rubin -
Reuven Rubin - "Harvest Time"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!