НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Монументална кинетична скулптура на Александър Калдер се завръща в ротондата на музея Соломон Гугенхайм в Ню Йорк (06.01.2017)
Mонументалните мобили “Red Lily Pads” на Александър Калдер ще се завърнат през февруари в ротондата на музея Соломон Гугенхайм в Ню Йорк и ще бъдат поставени над специално проектирания за тях фонтан с овална форма, дело на Франк Лойд Райт.

Реставраторите най-сетне са приключили възстановяването на цветната стоманена скулптура от 1956 г. Творбата ще заеме своето място точно на време за голямата празнична изложба в чест на 80-та годишнина на фондацията (10 февруари-6 септември).

Александър Калдер първоначално инсталира творбата по време на своята ретроспективна изложба в музея Гугенхайм през 1964 г. Тогава мобилната скулптура била закачена много ниско, а посетителите хвърляли монети във фонтана под нея и от ударите на монетите червената боя на произведението била надраскана.


Възстановяването на оригиналния тон на боята, използвана от Калдер било изключително трудна задача. Специалисти от музея Гугенхайм работили съвместно със служители от научния отдел на музея Метрополитън, за да анализират оригиналната боя на произведението, а възстановяването на точния тон отнело години.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!