НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Обезпокоителна статистика: водещите галерии в Ню Йорк представят 70% мъже художници и едва 30% жени (13.06.2017)

 Проучване сред 1300 художници, представени в 45 от водещите нюйоркски галерии, показа, че 80.5% от тях са европеиди, а само 5.9% - афроамериканци. Данните, анализирани от студенти в Guttman Community College в Ню Йорк, са посочени в статия на артпорталът artnet.com.

Публикуваните резултати показват още, че сред артистите, показващи свои творби във водещите нюйоркските галерии, латиноамериканците са 4.4%, а азиатските художници - 7.9%, а при разпределението на половете разликата е още по-осезаема: мъжете в галериите на Ню Йорк са представени 70%, а жените - 30%.
 
Много интересни са и данните, свързани с образованието на артистите – с 19% доминират възпитаниците на Йеилския университет, като далеч след тях са завършилите Колумбийския университет и Калифорнийския институт за изкуствата - 9%, следвани от Калифорнийския университет - 8%.
 
Отчетените резултата са на база на данните, публикувани от галериите и в медиите. Ръководителят на проекта проф. Джеймс Кейс-Лил  уточнява, че изненадващите констатациите са предизвикателство за него като преподавател, тъй като повечето му студенти, на които е преподавал по темата „културни йерархии” и участвали в проучването, са цветнокожи, което е „особено проблематично, защото много от моите студенти представляват демографски категории, категорично отсъстващи от европейските и американските колекции, разглеждани от нас”, споделя той пред artnet.com 
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!