НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Генуа беше закрита художествена изложба, посветена на творчеството на Модилиани – над 20 от произведенията най-вероятно са фалшификати (18.07.2017)
Властите в Генуа са конфискували 21 произведения на изкуството от Амедео Модиляни, по подозрения, че най-вероятно са фалшификати.

По-рано тази седмица фондацията, която спонсорира изложбата в Palazzo Ducale, Генуа, реши да закрие изложбата три дни по-рано от предвиденото, за да сътрудничи на последното разследване.

„Постъпих правилно. Беше срамно от страна на организаторите да представят тези творби", каза Карло Пепи, 79-годишният тоскански художник и колекционер, който е предупредил властите за предполагаемата измама. "Микеланджело е Микеланджело. А Пикасо е Пикасо. Но когато една картина е фалшива в нея липсва душата й, няма я тази триизмерна елегантност, характерна за Модиляни - дори дете може да види, че това са груби фалшификати ", казва той в телеграма до медиите.

Г-н Пепи е прекарал десетилетия в борбата с художествените измами. Той започна публично да изразява съмнения относно изложбата "Модиляни" в Генуа още през месец февруари, когато дворецът започна да я рекламира с реплика на картината "Мари, дъщеря на народа" от 1918 г.

„Когато видях плаката с Мари, после разгледах каталога и видях другите, помислих си - горкият Модиляни!” Г-н Пепи публично е разобличавал фалшификати и преди, но този път, раздразнен от големия мащаб на очевидната измама, той е решил да подаде официална жалба в Рим.

Френският историк на изкуството Марко Рестелини, който е основател на Pinacothèque de Paris и експерт по творчеството на Модиляни, го подкрепя, наричайки изложбата "съмнителна".

След като магистратите са получили независимо потвърждение на съмненията за измама, изложбата беше затворена три дни по-рано.
Трима души, включително кураторът на експозицията са обект на разследване.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!