НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нов фестивал за арт и фотокниги Sofia Art Book Fair 2017 (29.08.2017)
Между 8 и 24 септември 2017 г., в София, ще се проведе за първи път международният фестивал за арт и фотокниги Sofia Art Book Fair, който ще бъде посветен на арт и фотокниги, комикси, специализирани монографии, различни експериментални издания на артисти и независими издателства от цял свят. Програмата на фестивала предвижда срещи и разговори с артисти и издатели, работилници, изложби, лекции, презентации и ще завърши с книжно изложение на 23 – 24 септември в Cosmos coworking camp, където посетителите ще могат да закупят и разгледат различни печатни издания и да се срещнат лично с участниците.

Sofia Art Book Fair ще се фокусира върху фотографските издания, чието разнообразно съдържание рефлектира актуални социални тематики и успешно информира, вдъхновява и провокира. Разглеждана в един съвременен контекст фотокнигата е завършено произведение на изкуството, в което съдържание, концепция, дизайн и изработка са едно неразделно цяло.

Посетителите на фестивала ще имат възможност да се запознаят с работата на някой от водещите автори и издатели от света на фотокнигите каквито например са испанският фотограф Карлос Споторно, холандската преподавателка по фотография Корин Ноoрденбос, холандският фотограф Елен Корт, немският куратор и колекционер на фотокниги Себастиян Хау, френският фотограф и графичен дизайнер Майчец, издателството за документална фотография FotoEvidence, основано от българката Светлана Бахчеванова и много други.

Eдин от най-интересните гости на фестивала, емблематична фигура свързана с така наречената ‘намерена фотография’ (found photography) e френският артист и колекционер Томас Сован, който живее в Пекин. През 2009 г. Той започва своето необичайно начинание - да архивира и спасява от унищожение предвидените за рециклиране негативи от сметище на север от Пекин. Това е и началото на ‘Пекинската сребърна мина’ (’Beijing Silvermine’) - един от най-големите и най-важни фотографски архиви в Китай, където през 20-ти век голяма част от публичните и частни архиви са били унищожени.

Не по-малко интересно е българското участие във фестивала - фотографите Веселина Николаева и Максимилиан Праматаров, библиотеката Hip Hip Library, платформата български авторски независими издания ТИ-РЕ, платфомата за фотокниги ПУК! и други.

В Гьоте-институт, като част от програмата на Sofia Art Book Fair за първи път в България ще гостува изложбата на номинираните фото книги за престижната награда KASSEL DUMMY AWARD 2017.

Организатор и куратор на събитието е Десислава Панчева(фондация Артономи), а гост куратор е фотографът Никола Михов, съосновател на виртуалната галерия за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now и платформата за фотокниги Пук!. Локациите, на които ще се проведат събитията от фестивалната програма, са Cosmos coworking camp, Hip Hip Library, галерия Swimming Pool,  Френски културен институт, Гьоте-институт, галерия Synthesis и център за дизайн и иновации Generator.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!