НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пазарът на изкуството със силни продажби, амбициозни представяния и стабилна институционална подкрепа (17.10.2017)
  Петнадесетото издание на Frieze Лондон приключи, като събра над 160 галерии от 31 държави и доведе до силни продажби през цялото изложение и през цялата следваща седмица. Макар повечето сделки на панаира да остават тайна, броят на обявените откупки е впечатляващ и говори за възход на световния пазар на съвременно изкуство. Frieze Лондон 2017 посрещна рекорден брой ВИП гости в деня на предварителния преглед и по време на панаира, включително и значително повече международни колекционери. Тази година се наблюдава и завръщане на два големи фонда за придобиване на изкуство, подкрепени от големи институции, в допълнение към рекордните 230 групи присъстващи от цял ​​свят.


Виктория Сиддал, директор на Frieze Fairs, заяви: "15-тото издание на Frieze Лондон утвърди значението на града като водещ търговски пазар и културна столица. Галерии и посетители коментираха необикновената енергия на тазгодишния панаир, а изложителите дадоха всичко от себе си, за да създадат амбициозни и творчески експозиции. Радвам се да видя резултата от това в продажбите направени от първия до последния ден, заедно с ангажирането на международни колекционери и музейни куратори. Иновативният дух на панаира създаде програми, обединяващи водещи художници, музиканти и културни критици. Секциите за феминистко и нововъзникващо изкуство са регистрирали откупки за националната колекция на Обединеното кралство. "

Галериите в основните и специално подготвените секции се радваха на силни продажби през цялата седмица, с произведения на изкуството от всички нива на пазара. Някой от официално обявените продажби са на галерия David Kordansky с произведения на Уил Буун в диапазона от 25 000 до 55 000 долара; галерия David Zwirner продаде Gazing Ball (Giotto The Kiss of Judas), 2015-16 на Джеф Кунс за 2,75 милиона долара; галерия Thaddeus Ropac продаде картина на Роберт Раушенберг за 1.5 милиона долара; Matthew Marks регистрира продажба на творба на Джаспър Джоунс за 1.5 милиона долара; галерия Hauser & Wirth обяви сделка със скулптура от Ханс Арп за 1.1 милиона долара, която отива  в частна колекция в Лос Анджелис. Галерия Marian Goodman обяви, че е продала над половината от щанда си още в деня за ВИП гости преди официалното откриване, а сред произведенията са творби на Уилям Кентридж за 385 000 долара, като и впечатляваща скулптура на испанската художничка Кристина Иглесиас за 350 хиляди долара.

На Frieze имаше и представители на много музеи, които се интересуват от закупуване на съвременно изкуство -  музея на изкуствата Карнеги, центъра Помпиду, Париж музея на американското изкуство Crystal Bridges, музея Whitney и WIELS и разбира се Tейт. Мария Балшоу, директор на Тейт коментира: "Фондът Frieze Тейт направи важен принос в националната колекция за съвременно изкуство на Тейт. Развълнувани сме отново, че за пореден път можем да изберем творби от Frieze, така че широката публика в Тейт да може да изживее съвременното изкуство, тук и сега. " Всъщност Tate отдели около 170 000 долара за четири откупки от панаира, но отнесе много критики за прекалена политическа коректност, тъй като две произведения са от раздела за феминистко изкуство – Мери Еделсон, Дороти Янън, едно е дело на йордански художник, който работи в Ливан - Лорънс Абу Хамадан, а четвъртата картина е на феминистката, концептуална художничка Хана Блек.

Тази година Frieze даде и две награди за изложители  – за галерия Luisa Strina (Сао Пауло), която показа редица впечатляващи произведения на южноамерикански художници и галерия Various Small Fires, Лос Анджелис за представянето на The Harrisons – група американски художници, архитекти еколози. Галерия Emalin (Лондон) получи специална похвала от журито за представянето на руския художник Евгени Антифиев.

Carol Bove Eros
Carol Bove Eros
Cristina Iglesias, Bajo La Superficie
Cristina Iglesias, Bajo La Superficie
Jeff Koons, Gazing Ball
Jeff Koons, Gazing Ball
Jasper Johns, Study for Merce
Jasper Johns, Study for Merce
Olafur Eliasson
Olafur Eliasson
Will Boone, Wade
Will Boone, Wade
William Centridge
William Centridge
Luisa Strina
Luisa Strina
Luisa Strina
Luisa Strina
Marian Goodman Gallery
Marian Goodman Gallery
Various small fires
Various small fires
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!