НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия Borghese стартира проучвателен център „Карваджо“ (07.11.2017)
 Галерия Borghese в Рим стартира тригодишно партньорство с италианската марка за луксозни стоки Fendi, за да създаде международен проучвателен център, посветен на Микеланджело Меризи (или Америги) да Караваджо. Музеят, разположен във вила от 17-ти век, е един от 20-те водещи италиански институции, сред които са и  Gallerie degli Uffizi във Флоренция и Museo di Capodimonte в Неапол, които придобиват финансова независимост от централното правителство през 2015 година., която им позволява да търсят частни спонсори.

Fendi се очертава като виден културен патрон в италианската столица през последните години, като харчи 10 000 000 евро за инициативи за възстановяване на фонтана "Треви" и други исторически фонтани и откриване на изложбено пространство в централата си - обновената сграда от фашистката ера Palazzo della Civiltà Italiana в района EUR. Базираната в Рим модната къща ще даде на галерия Borghese около 1 300 300 евро, за да създаде новия изследователски център и да подкрепи туристическия изложбен панаир "Караваджо", съставен от колекцията на музея.

Новият изследователски институт “Караваджо" ще бъде разположен в музея и има за цел да създаде най-изчерпателната онлайн база данни на произведенията на художника, включително информация за произхода, изложбената история, консервацията им и диагностични доклади. Връзката на института със съществуващите проучвания за художника и други изследователски центрове и бази данни все още предстои да бъде определена. Знае се, че той ще има подкрепа от консултативен съвет, който включва някои от най-важните експерти в областта на Караваджо, според говорителка на института.

Инициативата "се стреми да внедри в рамките на музеите най-модерните изследвания, за да ги превърне в продуценти на култура, а не просто производители на изложби с огромен успех", казва директорът на галерия Borghese Анна Колива.

За да популяризира проекта, музеят изпраща три от шестте творби на Караваджо в колекцията си на турне: Момче с кошница плодове (около 1593-94 г.), Свети Йероним (около 1605 г.) и Давид с главата на Голиат (1610 г). Изложбата ще  отвори на 21 ноември в музея "Джон Пол Гети" в Лос Анджелис (до 18 февруари 2018 г.), преди да пътува до други музеи в САЩ и Източна Азия.

"Все повече е фундаментална, както и морална ценност за Fendi да популяризира, подкрепя и експортира италианското изкуство пo света", казва главният изпълнителен директор на марката Пиетро Бекари. Fendi ще спонсорира и изложбата на галерията на скулптора ot 17-ти век Джан Лоренцо Бернини, която продължава до 4 февруари 2018 г. и чества 20-годишнината от възобновяването на музея през юни 1997 г. 

ГАЛЕРИЯ BORGHESE
ГАЛЕРИЯ BORGHESE
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!