НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ай Вейвей дарява скулптура – котешка играчка за сирийските деца (14.11.2017)
 Ай Вейвей сподели, че в Китай използва някои отлични дърводелци, но не винаги има работа за тях - особено в последно време, тъй като се фокусира върху филма си Human Flow. За да задържи дърводелците заети, китайският художник активист се опитва да намери нови предизвикателства.

Едно такова предизвикателство е да им даде играчка, принадлежаща на котката му - многостен, съставен от шестоъгълници и петоъгълници - и да поиска нещо подобно, но в много по-голям мащаб и от huali дърво (името на вид розова дървесина в Китай) в традиционните техники от династия Минг, които премахват гвоздеите и винтовете от конструкцията. "Трябваше да им поъчам нещо, което никога не са правили преди", разказа Ай Вейвей пред публика във вила Grisebach в Берлин, където работи. "Отне им две години, за да го сглобят."

Скулптурата F-Size, ще бъде предложена на благотворителен търг във вила Grisebach на 1 декември, с приблизителна цена от 200 000 до 300 000 евро. Аукционът ще включва и произведения на Гюнтер Форг, Едмънд де Ваал, Гюнтер Уекър, Розмари Трокел и Томас Сарацено. Постъпленията ще отидат във фондация Kayany, благотворителна организация, която предоставя образование на сирийските деца-бежанци в долината Бека в Ливан, много от които живеят в импровизирани селища.

Китайският активист и художник е поддръжник на фондацията, след като посещава едно от училищата, докато снима Human Flow, който е хроника на световната бежанска криза и за който интервюира 600 души в 40 лагера в повече от 20 държави.

"Имаше толкова силно въздействие, когато отидохме далеч на границата със Сирия, в едно напълно забравено място, от което никой не се интересува, за да намерим това хубаво училище и да видим хората, които четат книги", казва Ай. "Училището е много основно, но учителите обучават ученици, които са наистина нетърпеливи. Това е надежда за следващото поколение. "

Подобно на Ай, много от художниците, включени в търга, са дарили творби. Вила Grisebach ще даде процент от премията на купувача на фондация Kayany. Търгът е иницииран от Макс Хетслер, търговец на изкуство в Берлин, и съпругата му Самия Саума, които са членове на борда на фондация "Каяни".

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!