НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Малевич в държавната колекция на Дюселдорф, се оказа фалшификат (14.11.2017)
Картина, за която се смяташе, че е от руския абстрактен художник Казимир Малевич и е придобита от публичните колекции на германската държава в северна Рейн-Вестфалия, е била разкрита като фалшификат.

Черен правоъгълник, червен квадрат“, която първоначално е датирана от 1915 г., влиза в публичната колекция на Дюселдорф през 2014 г. като подарък от частната колекция на д-р Харалд Хак. Преди това тя е изложена като заем в музея "Вилхелм Хак" в Лудвигсхафен в продължение на много години. Експертните проучвания на боята и платното са разкриват, че картината не може да бъде произведена преди 1950 г., се казва в изявление на обществения съвет в северна Рейн-Вестфалия.

"Това беше щедър подарък, направен на базата на наличните знания и с чиста съвест", казва Сюзън Гаенсхаймер, директор на колекцията NRW. "Резултатът от изследванията е удар за нас. Но колкото и да е трудно, трябва да се идентифицира фалшификацията."

Предвид честотата, с която Малевич се фалшифицира, предшественикът на Гаенхаймер, Марион Акерман, поръчва две проучвания, преди да напусне Дюселдорф, за да стартира работа за колекциите на Дрезден. Първоначалният анализ показва, че платното вероятно е датирано от 1972 г. до 1975 г. Допълнителни тестове на боята разкриват, че картината не би могла да бъде произведена преди 1955 г. Неподписаната картина за първи път се появява в книга за Малевич през 1975 г.

Подаръкът от 2014 г. включваше и 40 рисунки, приписани от Малевич, които също са подложени на тестове. "Въпреки това наличните методи за определяне на възрастта за тях са значително по-несигурни.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!