НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Творби на Егон Шиле на търг за пръв път след 85 години (21.11.2017)

 Учените и колекционерите, които се интересуват от Егон Шиле, ще следят отблизо как две рисунки на водещия австрийски експресионист отиват на търг тази седмица. Reclining Woman (1917 г.; 700,000- 1 200 000 Евро) и Head of a Woman (1918 г.; 200 000 300 000 Евро) ще бъдат продадени от аукционната къща Dorotheum във Виена на 21 ноември. И двете произведения са били в частна колекция през последните 85 години.

Защо тези творби имат такова значение? "Големи акварели и рисунки на Шиле се появяват по-рядко на пазара през последното десетилетие, отколкото преди това - феномен, който е общ за всички класически съвременни художници", казва Джейн Калир, директор на Galerie St. Etienne в Ню Йорк.  Интересът на пазара към Шиле ще се засили през следващата година с предстоящата стогодишнина от неговата смърт на 28 октомври 2018 г.

Есето на Калир за продажбения каталог на Dorotheum обсъжда самоличността на детегледачката в Reclining Woman. Тя разкрива, че съпругата на художника Едит Шиле е била решена да бъде основният модел на Егон и става все по-ревнива заради голите жени, които позират в студиото на съпруга й. Но Едит има съперница, сестра й Адел Хармс. "Тя доказала, че има повече от желание да позира", пише Калир. "Подобно на Едит, Адел изглежда рядко се е събличала напълно." Въпреки това е невъзможно обаче да се определи субекта. " Чертите на лицата им изглеждат сходни. Това може да е сестра й, или пък не. ", добавя тя.

Ситуираният в Лондон съветник по изкуство Нази Васе посочва, че въпреки че Шиле е най-известен с еротичните си рисунки и страдалческите автопортрети, аукционият рекорд е бил за един от пейзажите му (Houses with Laundry (Suburb II) 1914 г.) продаден за 24 700 000 паунда през 2011 г. в Сотбис, Лондон.

"Творбите, които се предлагат на търга в Dorotheum подчертават отличното му използване на линията и контура и показват колко много е обожавал жените; те са далеч от еротичните му картини и са нежни. Нещо повече, те са били в частни ръце в продължение на 85 години, така че  дават възможност на колекционера да придобие свежа творба от изумително плодотворен художник с кратка кариера ", казва тя.

 

Съществува и важен художествен исторически аспект. "Подобно на всичките илюстрации на Шиле на жени, Reclining Woman е умишлено представяне на тялото и сексуалността: художникът е направил еротиката обект на картината и по този начин е издигнал еротичната голота, което е по-скоро етюд според по-ранната история на изкуството,  а сега е автономно произведение на изкуството ", смята Елке Кьонигзедер, специалист по модерно и съвременно изкуство в Dorotheum.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!