НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Франсис Алис в Тейт Модерн (03.06.2010)
Един човек бута масивен леден блок по улиците на Мексико Сити, докато не се разтапя изцяло, петстотин доброволци вървят върху голяма пясъчни дюна в Лима, Перу, копаейки с лопати и премествайки я на няколко сантиметра - всичко това са работи на известния белгийски художник Франсис Алис (р. 1959), както и тема на голяма изложба посветена на творчеството му в "Тейт Модерн”. Експозицията ще бъде открита за широката публика на 15 юни и ще продължи до 5 септември 2010 г.

Това ще бъде най-обширната му изложба до момента. Тя ще включва много работи невиждани до сега във Великобритания, измежду които е произведението „Когато вярата премества планини” (When Faith Moves Mountains), 2002, както и най-новата му творба „Торнадо” (Tornado), 2000-10, чиято премиерата ще се състой в „Тейт Модерн”.

Творчеството на Алис започва с прости прояви, които се документират в редица медии - създава произведения, които записват ежедневния живот, като например слайдови творби, показващи хора спящи по улиците или такива бутащи подвижни колички за пазаруване.

Въпреки, че живописта и графиката заемат централно място в работите му, в изложбата той ще използва и видео прожекция и филм, като допълнително ще разпространява идеите си и чрез пощенски картички. Сред темите които художникът изследва са съвременните програми в Латинска Америка и граничните зони в райони на конфликти. В „Зелената линия” (The Green Line), 2004, той върви по протежение на границата между Израел и Палестина, правейки линия от зелена боя зад гърба си, провокирайки коментари относно израелско-палестинския конфликт. В средата на 1980 г., във време на политически вълнения, Алис се премества в Мексико Сити, където продължава да живее и в момента.
 

Francis Alÿs
Francis Alÿs
Francis Alÿs,
Francis Alÿs, "When Faith Moves Mountains"
Francis Alÿs,
Francis Alÿs, "When Faith Moves Mountains"
Francis Alÿs,
Francis Alÿs,"The Green Line"
Francis Alÿs,
Francis Alÿs, "Tornado"
Francis Alÿs,
Francis Alÿs, "Tornado"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!