НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Събуждането на Атина след Documenta 14 (05.12.2017)
 Националният музей за съвременно изкуство в Атина (EMST), най-накрая ще отвори изцяло "през ​​първата половина на 2018 г.", съобщи директорката Катерина Коскина. Внушителната институция, която в продължение на години беше в забрава, бе възложител на гръцкия павилион на тазгодишното биенале на Венеция и едно от основните места на Documenta 14 в Атина. Селекция от произведения от колекцията на музея от 1,150 картини бяха показани в изложба във “Fridericianum в Касел, като част от втората половина на Documenta, която приключи през септември.

EMST е основан от гръцкото правителство през 1997 г. и започна да работи във временни помещения през 2000 г., но не можеше да се премести в своя постоянен дом, бившата пивоварна "Фикс", до май 2015 г. Въпреки гладкото отваряне на временните галерии през октомври 2016 г., половината от сградата остана празна, тъй като в музея липсваха важни държавни одобрения, както и средствата, персонал и инфраструктура за цялостна работа.

През август, с президентски указ се установи правната рамка на музея да "функционира нормално" и правителството оттогава се съгласи със силно необходимото финансово стимулиране за покриване на нови назначения при персонала, разкрива Коскина. От скелетна организация, управлявана от 18 души през април, когато Documenta 14 отвори, EMST вече има 58 служители. Гръцкото министерство на културата и спорта потвърди думите на Коскина тази седмица.

Едно последно препятствие е да се възстанови обещаната безвъзмездна помощ в размер на 3 млн. евро от фондация "Ставрос Ниархос", която беше оттеглена през 2015 г. поради бюрократичните закъснения. EMST понастоящем очаква резултата от искане за финансиране от фондацията за заплащане на оборудване и технически проучвания за отваряне на колекциите в последните три етажа на сградата „Фикс“. Изложба на последните придобивки понастоящем се показва в изложбеното пространство до 28 януари.

Това показва края на "много труден период" за музея, казва Коскина. Докато тя вярва, че Documenta няма пряко влияние върху решението на правителството, тя сподели, че видимостта на събитието създава решаващ интерес и "морална подкрепа" сред гръцката и международната художествена общност. "Мисля, че сме убедили хората, за това, че сме решени да вървим напред."

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!