НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Противоречиви чувства за Букет от лалета на Джеф Кунс - почит към жертвите на терористични атаки (23.01.2018)
 Скулптурата на Джеф Кунс „Букет от лалета“, посветена на жертвите на терористичните атаки през ноември 2015 г. в Париж, все още очаква разрешение да бъде инсталирана пред два музея във френската столица.

11-метровата скулптура на ръка, държаща куп от 11 лалета (липсващото дванадесето цвете, представлява онези, които са загубили живота си), е замислена от художника по искане на Джейн Хартли, бившият посланик на САЩ, който иска да разшири подкрепата си във Франция.

"Букет от лалета е създаден като символ на възпоменание, оптимизъм и изцеление в посока напред от ужасяващите събития, които се случиха в Париж преди една година", пише Кунс в изявление за пресата през 2016 г.

Компанията Noirmont art productions, които представляват Кунс в Париж, предполагат, че символичното място за скулптурата ще бъде пред сградата на Пале де Токио и Музея на изкуствата парижкия музей за модерно изкуство.

Произведена със средства от френски и американски донори, ярко оцветената скулптура е почти завършвена. Но нейният бъдещ дом все още е спорен.

Според френският вестник "Льо Фигаро" кметът на Париж Ане Хидалго предложил други места - като парка Паси или "Ла Вилет", но Кунс е категоричен. "Никое друго място няма същата символика за този великолепен подарък от САЩ за Франция", казва Емануел де Нойрмонт представител на Noirmont art productions, добавяйки, че Кунс ще дари всички приходи от картичките на скулптурата на семействата на 130-те жертви от терористичните атаки за следващите 25 години.

Решението е в ръцете на френското министерство на културата, което управлява Пале де Токио. Министерството продължава да обсъжда случая на Кунс, след като получи оплаквания от френски художници, които не желаят да видят скулптурата пред престижния център за изкуство и музей. Други критици смятат, че дарът е омагьосващ, но е самореклама.

Антоан де Галбер, основател на центъра за изкуство La Maison Rouge, казва: "[Работата е] подарък, който не струва нищо на художника; рекламна каскада, която ще му позволи да се възползва от най-красивото място в света. Освен това финансирането на продукцията на тази работа чрез частно спонсорство би генерирало значителни данъчни облекчения. Тази творба няма художествен интерес и не е достойна за почит към жертвите на нападенията. Има много големи френски или чуждестранни художници, които повече заслужават тази чест."

Френският фотограф Рафаел Джанели-Мериано казва: "Поставянето на това произведение пред сградата на Пале де Токио ще зацапа музея и ще поеме прекалено много от неговия пейзаж. Джеф Кунс получи достатъчно внимание с инсталациите си на "Шато де Версай" през 2008-09 г., а сега се възползва от паметта на жертвите в атаките в Париж“.

Президентът на "Пале де Токио", Жан де Лози, обаче, би приветствал скулптурата пред музея си. "Това ще бъде великолепно произведение, родено от обсесивно внимание към детайла и символа на един велик художник", казва той. "Пространството пред сградата на Пале де Токио не изглежда добре, но три милиона души с страст към изкуството го пресичат всяка година; инсталирането на произведение на изкуството и развитието на това пространство очевидно е желателно. "

.
.
.
.
Джеф Кунс пред Букет от седем лалета, Ню Йорк
Джеф Кунс пред Букет от седем лалета, Ню Йорк
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!