НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Доведена дъщера на Пикасо ще отвори негов музей в Екс ан Прованс (13.02.2018)

Най-голямата колекция от произведения на Пабло Пикасо, собственост на втората му съпруга Жаклин Рок, ще се разположи в бивш женски манастир в южната част на Франция. Новият музей за художника ще отвори до 2021 година.

Доведената дъщеря на Пабло Пикасо, Катрин Ютен Бле планира да открие музей, посветен на художника в бивш манастир в град Екс ан Прованс в Южна Франция. Ютен Бле наследява от майка си не само най-голямата колекция от творби на втория си баща (около 2 хиляди произведения), но също така и замъка „Vauvenargues“, който принадлежал на Пикасо (сега той е отворен пет месеца в годината за посетители).
 
Новият музей ще се намира в непосредствена близост до замъка, където са погребани художника и неговата съпруга Жаклин Рок, в доминиканския манастир на ордена на проповедниците. В него едновременно могат да бъдат изложени около 1000 произведения на художника - повече от колекциите в музеите на художника в Париж, Антиб, Барселона и Малага.
 
Според документ от градския съвет на Екс ан Прованс на 13 декември  членовете на съвета са гласували за продажбата на манастира на фирмата „Мадам Z“, собственост на Катрин Ютен Бле за 11,5 милиона евро. Държавната агенция за имоти „France Domaine“ оценява сградата на 12,2 милиона  евро, но градските власти са намалили цената до 11,5 милиона евро поради голямото локално значение на проекта и намерението да се превърне в туристически обект, който ще бъде посещаван от поне половин милион души годишно. Музеят, чието откриване е планирано за около 2021 г., ще има 1,5 хиляди квадратни метра изложбена площ: 1000 квадратни метра за постоянни изложби, а останалите за временни изложби. Според документацията музея ще включва център за изучаване на творчеството на Пикасо, както и работилници по керамика и гравюра.
 
Катрин Ютен Бле притежава повече от 2 хиляди творби на Пабло Пикасо: повече от хиляда платна, а също и рисунки, керамика, скулптури и фотографски архив, което прави колекцията й една от най-големите в света. Най-много от произведенията  датират от 1962 до 1973 г. – времето, в което майката на Ютен-Бле и Пикасо са били във връзка.
 
Според експерта по творчеството на художника - Джани Коен и директора на музея на изкуствата „Флеминг“ в Университета на Върмонт, новият музей ще бъде от значение за изследователите на късния Пикасо, тъй като голяма част от произведенията са били у него през целия му живот и не са били публикувани, нито излагани. Според нея този музей няма да се конкурира със съществуващите музеи, а ще се превърне в прекрасно допълнение към тях.

Жаклин Рок или Жаклин Пикасо е известна като музата и втората официална съпруга на Пабло Пикасо. Бракът им трае 11 години, до смъртта на художника, който е сътворил повече от 400 портрета на съпругата си  - повече от на всяка друга обичана от него жена.
 
Екс ан Прованс
Екс ан Прованс
Пабло Пикасо и Жаклин Рок
Пабло Пикасо и Жаклин Рок
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!