НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Показват мащабно дарение от колекцията Лудвиг в Русия (27.02.2018)
 Изложбата ще бъде съставена от 38 творби на световноизвестни творци на ХХ век. Сред тях са  Пабло Пикасо, Анди Уорхол, Джеф Кунс, Робърт Раушенбърг, Йозеф Бойс, Анселм Кифер, Иля Кабаков, Ерик Булатов  и други. Колекционерът изследва връзката на важни имена от световната култура с модерния им прочит и развитие от местни творци, както и важни имена за съответната руска модерна ъндърграунд култура.

Всички творби са купувани от Петер Лудвиг (1925-1996), който е професор по история на изкуствата, колекционер, председател на борда на шоколадената фабрика в Ахен и учредител на Фондация за изкуство и международно разбирателство. Лудвиг и след това неговата фондация са спонсор на музеите и институтите Лудвиг в Ахен, Будапеща, Кьолн, Кобленц, Оберхаузен, Санкт Петербург, Виена.  В музеите на тези градове са разпръснати негови колекции от антично и модерно изкуство.

Любопитно е, че шанс да има музей Лудвиг, е имала и България, но на  инициативата на големия колекционер се противопоставя президента Желев, който отказва среща с Петер Лудвиг. Поводът е бил, че колекционерът е показал добро отношение към социалистическото българско изкуство преди 10 ноември 1989 година и го впечатлява постигнатото разнообразие.

 През 1994 г. легендарният колекционер Петър Лудвиг предава  на Руския музей колекция от произведения на изключителни творци от втората половина на ХХ век. Този подарък е в основата на постоянната експозиция "Лудвиг музей в Руския музей", който отвори врати за обществеността на 10 март 1995 г. в залите на двореца Мрамор. Според споразуменията, новата институция получава специален статут на "музей в музея". Изложбата "Музеят Лудвиг в Руския музей" е единствената голяма колекция от произведения на съвременното изкуство от следвоенния период  до началото на XXI век в Русия. В колекцията на музея "Лудвиг" са включени и творби на руски звезди на съвременното изкуство. Именно за това Руския музей решава да е заеме на Музея на мултимедийното изкуство, Санкт Петербург където публиката ще може да се наслади на отбрана част от колекцията до 1 май 2018 г.

Съгласно условията на договора  "Лудвиг музей в Руския музей" се попълва от творби постоянно. Нови творби в колекцията идват по два начина - дарения на чуждестранни и местни художници (или техните наследници), които участват в бързо развиваща се изложбената програма. Днес съставът на колекцията включва произведения на 150 автори.  

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!