НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аниш Капур се "отвращава", че негова скулптура се появява в политическа реклама (13.03.2018)
Художникът, който създаде емблематичната Cloud Gate в Чикаго, казва, че е "отвратен", че Националната асоциация за оръжия на САЩ е използвала видео, в което се вижда скулптурата от "Милениум парк" за реклама, която "се стреми да предизвика страх и омраза".

Аниш Капур -  роденият в Индия, британски скулптор казва, че рекламата, озаглавена "Юмрук на истината" с говорителката на НАО - Дана Лох използва кадри със скулптурата, без негово съгласие за да „популяризират своето зло послание." Рекламата очертава кошмарна визия за модерния градски живот и заявява, че "единственият начин да спасим нашата страна, единственият начин да се борим с това насилие от лъжи, е със свития юмрук на истината".

В изявление, издадено от галерия Gladstone в Ню Йорк, която представлява Капур също се казва, че неговата творба и други произведения на иконичната модерна архитектура са използвани от НАО в рекламата, за да представят скрита и заплашителна "друга" версия на "Либерална Америка ", срещу която членовете на асоциацията трябва да се въоръжат.

"Cloud Gate - или Бобчето, както често го наричат с любов - е приобщаваща творба, която ангажира обществото", пише Капур. "Неговият успех няма нищо общо с мен, а с хилядите жители и посетители, които го обичат.“

Той добавя: "Рекламата на НАО се стреми да предизвика страх и омраза. Тя играе с най-съкровените и най-примитивни импулси на параноя, конфликти и насилие и ги използва в стремежа си да създаде разкол, за да оправдае най-регресивните си нагласи. Скорошните престрелки във Флорида, Лас Вегас, Тексас и в редица други градове, правят по-наложително от всякога, тази държавна организация да поеме отговорност за продължаващата кампания на страх и омраза в американското общество".

"Кошмарната, нетолерантна, раздразнителна визия на НАО изкривява всичко, което Cloud Gate - и Америка - заслужават. Изкуството трябва да стои ясно в мисията си да признава достойнството на всички, независимо от вероизповедание или расов произход ".

Макар туристите да могат да снимат скулптурата, Капур притежава авторските права за търговски изображения на Cloud Gate и не дава разрешение на НАО да го използва, пише той.

Скулптурата Cloud Gate е използвана и във видео от кампанията на бившия президент Барак Обама, което бе широко критикувано по време на излъчването му.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!