НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Сградата на колекция Фрик в Ню Йорк ще се отвори след мащабен ремонт през 2020 година (10.04.2018)
В резултат на реконструкцията, която се оценява на $ 160 милиона, посетителите на музея ще могат да влязат в залите на втория етаж на имението за първи път. Това, че ще бъде галерия с постоянна експозиция от колекцията на Хенри Фрик (1849-1919), която включва творби на Тициан, Веласкес, Вермеер и други стари майстори. В колекцията са шедьовърът на Жан-Хоноре Фрагонар "Прогреса на любовта", три картини на Йоханес Вермеер, включително "Господарка и девойка", две картини на Якоб ван Роисдал, включително "Кей в Амстердам“ и "Свети Йоан Евангелист" на Пиеро дел Франческа.

Фрик е един от най-известните малки музеи в САЩ, с висококачествена колекция от стари майстори - картини и изискани мебели, разположени в деветнадесет галерии с различни размери в рамките на бившата резиденция. Хенри Фрик е възнамерявал да се превърне в музей къщата си, а някои от картините са подредени според неговия вкус и до ден днешен. Освен постоянната си колекция, колекционерът е организирал малки, фокусирани временни изложби.

Колекцията включва някои от най-известните картини на големите европейски художници, както и множество произведения от скулптура и порцелан, френски мебели от 18-ти век и ориенталски килими. След смъртта на Фрик дъщеря му Хелън Клей Фрик и Съветът на настоятелите разширяват колекцията: почти половината от творбите на колекцията са придобити след 1919 г. Въпреки че музеят не може да отдаде под наем произведения на изкуството, които са закупени от самия Фрик, както е посочено в завещанието, колекцията Фрик отдава произведения и предмети, придобити след смъртта му.

Поради удължаване на срока на ремонта се планира да се увеличи с една трета пространството за постоянни и временни изложби, да се изгради 220-местна лекционната зала, зали за образователни програми и реставрация, както и свързване на музея с библиотеката, построена през 1935 г. по проект на американския архитект Джон Ръсел Поуп, който след това преобразува частното жилище на Фрик в музей.

Независимо от това, музеят обещава, че от пресечката на Пето авеню и 71-ва улица, промените в познатия външен вид на сградата, построена преди повече от век, ще бъдат практически невидими. И може би най-важното за посетителите на колекция Фрик - е, че всички произведения на изкуството, на първия етаж ще останат на мястото си, много от тях подредени лично от собственика на имението.

Следва да се отбележи, че това ще бъде първото от 1935 г. насам, толкова важно подобрение в пространството на колекцията на Фрик, въпреки че опити са правени и по-рано. Преди три години, ремонта беше отменен заради голямата публична критика, на която беше подложен проекта на архитектурно бюро Дейвис Броуди Бонд, планиращ шест-етажна сграда на мястото на градината на музея. В настоящия проект, градината е в сърцето на сградата и ще бъде възстановена така, както е замислена през 1977 г. от британския ландшафнет архитект Ръсел Пейдж.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!