НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Италиански музей откри картина на ренесансовия майстор Андреа Мантеня в колекцията си (29.05.2018)
Академията Карара в Бергамо, Италия, откри "нова" картина на Андреа Мантеня, „скрита“ в колекцията. Кураторът Джовани Валагуса променя сведенията на авторството на темперната творба „Възкресението на Христос“ (около 1492-93 г.), на ренесансовия майстор в пълния каталог на музея с 110 картини от 14-ти и 15-ти век, Dipinti Italiani 1300-1500, който е публикуван от Officina Libraria.

Валагуса забелязва, че всъщност името на художника е написано с писалка или фина четка с главни букви на гърба на дървения панел; надписът е датиран в същото време като картината. Работата е записана като оригинална Мантеня - "Възкресението на нашия Господ; шест фигури, които са сред красивите творби на този знаменит майстор"- в каталог от 1846 г. на колекцията на граф Гугельо Лочис, попечител и по-късно почетен директор на Академията Карара. Документ от същата година показва, че картината е реставрирана по онова време. Лочис умира през 1859 г., завещавайки вилата и изкуството си на Бергамо, а Възкресението е сред 240-те картини, преместени в музея през 1866 г.

През годините, обаче, различни историци на изкуството променят атрибуцията. По ирония на съдбата, Джовани Морели, колекционер и голям познавач и теоритик, натоварен с надзора на прехвърлянето на произведенията на Лочис в Академия Карара, пръв оспорва качеството на картината. Убеждението на Морели, че картината е "разрушена от реставрационни работи", поражда сред историци на изкуството от началото на 20-ти век, мнението, че композицията е замислена от Мантеня, а в действителност е изпълнена от неговото студио или от неговия син и ученик Франческо. Американският специалист по италианския Ренесанс, Бернар Беренсън, поставил картината в категорията "копия на изгубени творби" през 30-те години на миналия век.

Идеята се задържа: картината не е била част от постоянната експозиция на Академията Карара след Втората световна война и е каталогизирана като копие. Валагуса обаче забелязва малък златен кръст в долния край на панела - идентичен с този на Христовия банер в горната част - което показва липсваща част от картината по-долу. Той идентифицира долната половина като "Спускане в Лимбо" (около 1492 г.), продадена като автентичен Мантеня за повече от 28 млн. долара в Сотбис, Ню Йорк през 2003 г. Теорията на Валагуса е подкрепена от експерта Кийт Кристиансен, куратор на Европейски картини в Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк.

Академията Карара е в преговори с анонимния частен собственик, за да заеме „Спускане в Лимбо"за изложба, обединяваща двете половини на произведението през следващата година, съобщават Wall Street Journal. В същото време има планове за възстановяване на панела в Бергамо, който е бил запечатан с лак, приложен през 19 век, според изявление на музея.

Тази нова информация е "увлекателно потвърждение и причина за празненството, момент, който трябва да бъде споделен и забележителна стъпка към бъдещето", казва Джорджо Гори, президентът на фондация Академия Карара.

Спускане в Лимбо
Спускане в Лимбо
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!