НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Реставрацията на картината на Репин повредена от посетител на музея ще струва над 8 000 долара (29.05.2018)
Човек, който призна, че е пил водка, причини щети за над 500 000 рубли (8 000 долара) като повреди една от най-известните картини в Русия – „Иван Грозни и неговия син Иван“ (1885 г.) от Иля Репин в Третяковската галерия в Москва на 25 май. Нападението се случва, докато персоналът се готви да затвори музея в петък вечер, когато има удължено работно време до 21 часа.

Картината на Репин изобразява Иван Грозни, който е прегърнал окървавения си син Царевич Иван, след като го убива през 1581 г. „Платното е разкъсано на три места в централната част на произведението върху фигурата на Царевич“, макар че за щастие, според изявлението на Третяковската галерия, „най-важната част - лицата и ръцете на царя и Царевич - не са повредени.

Руското министерство на вътрешните работи заяви в изявление в събота, че нападателят е бил задържан, но името му не беше обявено. Следващите медийни изявления го идентифицират като 37-годишният Игор Подпорин от град Воронеж. Във видео с неговото признание, публикувано от полицията по-късно през деня, той каза: „Дойдох да видя [картината]. Дойдох в осем вечерта, а после исках да отида в стола. Изпих 100 грама водка. Аз не пия водка и тя ме обърка.

Някои предполагат, че Подпорин се противопоставя на съдържанието на картината. Иван Грозни е противоречива фигура в руската история, а негативното изобразяване на царе повишава напрежението, докато 100-годишнината от убийството на Николай II и семейството му, които са канонизирани като светци от Руската православна църква наближава през юли. И двамата, министърът на културата Владимир Медински и президентът Владимир Путин са изразявали мнението, че Иван Грозни далеч не е ужасен човек и е бил обект на негативна PR кампания от страна на западните сили. Путин каза през 2017 г. - „ все още не знаем дали той е убил сина си или не“. Паметник, почитащ Иван Грозни, е поставен в град Орел през 2016 г. с подкрепата на местната власт.

Василий Бойко-Велики, млечен магнат, който е част от отцепническа  фундаменталистка руска православна група вярва, че Цар Иван е направил Русия велика и през последните години води кампания картината да бъде премахната от галерията. В интервю за вестник „Комсомолская правда“ той нарича Репин „болшевик“, който иска да омаловажи царя и казва, че ще плати за адвокат на Подпорин.

„Иван Грозни и неговия син Иван“ и преди е била вандализирана през 1913 г. от психически болен иконописец. Тогава Репин все още е жив и работи по възстановяването й. Този път Третяковската галерия, извиква най-добрите руски реставратори да  консултират за картината, която е свалена и извадена от повредената рамка. Боята е събрана в стъклени буркани.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!