НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят за съвременно искуство „Гараж“ отбеляза десетилетие (12.06.2018)
 Когато отваря за пръв път през юни 2008 г., музеят за съвременно изкуство, наречен „Гараж“ - център за съвременна култура, даде сигнал за появата на Москва като международен център. Тогава сградата се намира в бивше автобусно депо "Конструктивист", създадено от авангардния архитект Константин Мелников, и бързо става известна със своите реактивни партита - Ейми Уайнхаус оглави старта. Оттогава „Гараж“ се превърна в сериозен играч, продължавайки да трансформира градската и музейната култура в Москва и Русия.

„Гараж“ е основан от Даша Жукова, бизнесмен, колекционер и издател, и Роман Абрамович, предприемач, известен най-вече като собственик на футболен клуб Челси. Музеят ще отбележи своя 10-годишен юбилей в новия си дом от 2015 г., бивш съветски модернистичен ресторант от 1960 г., наречен Времена года ("Сезоните на годината"). Разположен в парка "Горки" на река Москва, той е преработен от холандския архитект Рем Колхаас и се оказа хит: постоянно пълен с млади хора, пиещи капучино в кафенето на първия етаж.

На горния етаж пък са изложбите "The Other Trans-Atlantic", ретроспекция на кинетиката и оп арта от Източна Европа и Латинска Америка и „Ако нашата супа можеше да говори“, подготвени от Дейвид Риф и Дмитрий Гутов. Втората изложба е посветена на съветския философ на изкуството Михаил Лихшиц и "Кризата на грозотата: от кубизма до поп арт", спорното му противопоставяне на съвременното изкуство, което съвпадна със съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г.

Вместо да се базира на значителните частни колекции на Жукова и Абрамович, „Гараж“ изгражда изследователска колекция от архивни материали на съветското неофициално и руско съвременно изкуство, както и временни изложби, изискващи преобразяване на пространството. „Ако нашата супа можеше да говори“, включва възстановка на класна стая от ВХУТЕМАС техническото училище за изкуство в Москва през 20-те години на миналия век, стая за четене от времето на сталинизма, фабрика от алуминиево фолио на Анди Уорхол и ателие на съветски художник от 70-те години на миналия век. Те илюстрират теориите на Лихшиц, които „Гараж“ публикува с английски превод. Експозицията е част от програмата Garage Field Research, проект, който укрепва авторитета на музея като изследователска институция.

Директорът на "Гараж" Антон Белов казва, че Даша Жукова и Роман Абрамович все още са много ангажирани с музея и отбелязва: "Мисля, че те са още по-сериозни в това [от преди.] Ние станахме голям, сериозен музей, международен играч - това е като пълноценно, отглеждано дете, което изисква много внимание." Белов казва, че основателите продължават да предоставят около две трети от годишния бюджет на музея. Солидната подкрепа идва от корпоративни партньори - включително BMW и Uniqlo - допълнени от собствените приходи на музея.

Белов казва, че „Гараж“ е доказал, че "съвременното изкуство може да бъде интересно и важно - възможно е да се влезе в комуникация с него" и че "музеят не трябва да бъде скучен", той може да привлече млада аудитория. Най-важното е, че "съвременното изкуство е започнало да играе много важна роля в развитието на обществото".

Междувременно „Гараж“ е все по-активен в чужбина. Той стартира Руската художествена архивна мрежа с музея за изкуство Zimmerli в университета "Рътджърс" в САЩ и с университета в Бремен в Германия, и двата имат значителни съветски и руски художествени и архивни колекции. През април Белов беше поканен да бъде един от тринадесетте участници в четвъртата среща Глобъл на световните музейни лидери в Metropolitan Museum of Art. Въпреки международния политически климат той твърди, че културната дипломация се засилва и че на тази среща се появяват наченки за неочаквани нови проекти.

"Мисля, че това е много важен опит", казва Белов. "Музеите се интересуват от сътрудничеството, особено в такива моменти. Културните мостове трябва да бъдат изградени възможно най-бързо и здраво, за да могат хората да продължат да комуникират, така че да няма разделение в обществото и обвинения, а обща културна програма".

Програмата 2018/19 на „Гараж“ включва проект за футбол, дело немския фотограф Юрген Тейлър, който да съвпадне със световното първенство на ФИФА (14 юни - 15 юли) и първата руска ретроспектива на покойния белгийски художник Марсел Броодтайърс.

.
.
.
.
Антон Белов
Антон Белов
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!