НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
”Rijksmuseum” излага живопис, графика и рисунки от разрастването на града през Златния век (10.06.2010)
До 6-ти септември „Rijksmuseum” е домакин на изложба на картини, гравюри и рисунки, показващи грандиозното разширяване на Амстердам през 17-ти век. Също представена в изложбата ще е и колекция от карти, собственост на „Rijksmuseum”, очертаваща разширяването договорено през 1662 г. Изложбата е наречена „Канала на Амстердам. Разширяването на Амстердам през Златния век”. Централно място в нея заемат шест изгледа от нидерландския художник Герит Беркхейде изобразяващи „Gouden Bocht” на канала „Herengracht”, който е част от най-богатия район на новия град.

Четирите картини и двете рисунки от Беркхейде са от колекцията на „Rijksmuseum” и Градският архив на Амстердам и предоставят прекрасен поглед към на една от най-красивите части на канала в Амстердам. В тях художникът е отделил специално внимание на къщите. През 1662 г. някои от парцелите все още не са били застроени, което е създавало редица пролуки в градския пейзаж през които слънцето е блестяло и е придавало съвсем различен облик на града.

Дълго време Амстердам бил град като всеки друг, но търговията в края на 16-ти век нараствала по един грандиозен начин и все повече и повече хора искали да живеят там. През около 1672 г. Амстердам имал население повече от 200 000 човека. Само за десет години, от 1610 г. до 1620 г., Амстердам удвоил размерите си. Окончателното решение по програмата за разширяване на града е взето през 1662 г., когато трите съществуващи канали са разширени.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!