НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Арт дилър откри шест картини на Вилем де Кунинг в складов контейнер (24.07.2018)
Когато един американски търговец на изкуство плаща 15,000 долара за нещо, което може да е „боклук“ от контейнер за съхранение в Ню Джърси, той никога не си е представял, че това може да е сделката на живота му. В контейнера се оказват шест картини на холандско-американския абстрактен майстор Вилем де Кунинг, които могат да струват милиони долари.

Аукционният рекорд за картина на Кунинг е 66,3 милиона долара за голямо платно "Untitled XXV" в Кристис през 2016 г., докато друга се продава на частно лице за рекордните 300 милиона долара през 2015 г. Друга късметлийска находка според собственика на галерията в Ню Йорк - Дейвид Килън, е картината на швейцарския модернист Пол Клеe, която също била открита в контейнера.

Първоначално произведенията идват от студиото на Орин Райли, суперзвезда в областта на реставрацията  която почива през 1986 г., оставяйки всичко на партньора си Сузане Шницер, която умира при пътнотранспортно произшествие през 2009 г. Нейните наследници - приятели в Ню Джърси - прекарват години, опитвайки се да намерят законните собственици на изкуството, но никой не се появява, за да претендира за 200-те произведения, които стоят в складовите площи, близо до окръг Хо-Хо-Кус.

 "Честно казано, всичко, което знаех, беше, че друга аукционна къща го е проверявала, затова мислех, че това са куп боклуци", споеделя Килен. "Всички тези неща са поставени в кашони и казах: Ще ти дам $ 15 000. Ще опитам“, споделя той. Ако не друго, той е мислел, че картините ще поддържат търговете, които организира на всеки две седмици. Докато ги разтоварва, той забелязва творба, която смята, че е на Кунинг.

Произведението не е подписано, но Килен заявява, че реставратор в Лонг Айлънд, който е работил както за Райли, така и за Де Кунинг, също смята, че е истинско. "Можех да видя трепета в очите му", казва Килен. "Той сподели, че точно това рисува Де Кунинг през 70-те години".

Консерваторът на изкуството Лорънс Кастана казва, че е уверен, че шестте маслени произведения са на Де Кунинг, но подчертава, че това е само неговото мнение. Кастана сподели, че е извършил "малки ремонтни работи", но картините ще бъдат продадени, както са са били намерени, очаквайки значителен интерес, тъй като те се появяват за пръв път публично от 35 години. Килен е домакин на парти във вторник, за да представи картините, които смята, че може да продаде на цени от 10 000 до 10 млн. долара, когато ги предложи на търг по-късно тази година. "Аз съм развълнуван, вярвате или не - и хората ще се смеят, когато чуят, че не става дума за парите.“. Искам изестност и публичност за моята аукционна къща“, каза той.

Вилем де Кунинг
Вилем де Кунинг
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!