НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
220 произведения на изкуството липсват от парламента на Великобритания (31.07.2018)
 Местонахождението на огромен брой картини, гравюри и отпечатъци, принадлежащи към официалната колекция на Парламента на Великобритания, не е известно. Според "Таймс" искането им за свободна на информацията разкрива, че от 9 000 произведения на изкуството в парламентарната колекция, 224 са записани като "липсващи" в официалната база данни.

Някои от липсващите произведения от колекцията - която започва да се сформира през 1841 г. и е съвместна собственост на Камарата на общините и Камарата на лордовете - включват военната маслена живопис от 1941 г. на Уилям Джон Маклеод, „Изгарянето на камарата за дебати“ от Чембър Корт, портрет на Уилям Пит младши от 1801 г. дело на Робърт Дуйтън и скица на английския ландшафт на Джон Стантън Уорд от 20-ти век.

Колекцията, която включва и стотици скулптури, гоблени и мозайки, се оценява на стойност над 10 млн. британски лири. Осемдесет процента е представена в сградите на Уестминстър, а останалите 20% се съхраняват на склад. Дали липсващите произведения са откраднати или загубени е неясно; според отговора на искането за свободна информация, означението "липсващи" датира от 80-те години на миналия век.

Длъжностни лица се надяват, че проектът за няколко милиарда паунда, по който в момента се възстановява двореца Уестминстър, за да се запази сградата, ще им помогне да намерят изгубените творби. "Програмата за възстановяване и обновяване е важна възможност колекцията от произведения на изкуствата да бъде преразгледана подробно, така че историческите грешки в каталогизацията да могат да бъдат разрешени и да бъде осигурена добра документална практика", се казва в изявление на камарата на парламента.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!