НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Ние всички сме в една и съща лодка": плакат на Марина Абрамович ядоса италиански десен политик (14.08.2018)
 Плакат, създаден от художничката Марина Абрамович за регатата "Барколана" в залива на Триест, предизвиква малка политическа революция в Италия, тъй като десният зам.-кмет на града повдигна възражения срещу мотото за солидарност: "Ние всички сме в една и съща лодка".

Всяка година организаторите на събитието възлагат на художник да създаде плакат за историческата надпревара, която за пръв път се провежда през 1969 г. в Северна Италия и се превръща в една от най-големите ветроходни регати в света. Дизайнът на Абрамович за 50-ото издание, разработен през октомври тази година в сътрудничество с марката за кафе "Или", бе представен през юли като "универсално" послание, насърчаващо зачитането на околната среда.

Но седмици след като италианският външен министър и лидерът на крайнодясната партия Lega Матео Салвини обявиха, че италианските пристанища ще бъдат затворени за спасителни кораби за мигранти, заместник-кметът на Lega, Паоло Полидори, се обърна във Facebook, за да критикува постерът на Абрамович. Полидори пише, че това е: "Неприемливо и лош вкус, неморално да се направи политическа пропаганда чрез събитие, което принадлежи на целия град". В друг пост той сравнява плаката с комунистическия образ на председателя Мао Цзедун.

Според италианския вестник "Ла Република", Полидори заявява, че плакатът трябва да бъде премахнат от брошури, покани и официални материали и "забранен: в Триест и останалата част от света". Според съобщенията той заплашва да оттегли финансирането на градския съвет за събитието в размер на 30 000 евро.

Миналата седмица Паоло Полидори каза във Facebook, че въпросът е бил решен преди месец и че "плакатът ... тази ужасна, както и подвеждаща политическа творба, няма да присъства на територията на Триест". Той отрече, че е заплашил да изтегли финансиране от "Барколана". На въпроса дали е одобрил плаката на Абрамович, той отказа да коментира.

Говорител на регата твърди, че плакатът не е бил спрян или цензуриран и подчертава, че той ще бъде използван за "национален и международен" маркетинг на "Барколана", както е планирано. Марина Абрамович отказа коментар.

"Ние всички сме в една и съща лодка".
регатата
регатата "Барколана"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!