НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ателието на Иля Кабаков става част от Трeтяковската галерия (21.08.2018)
Малко преди откриването в Новата Третяковска галерия на ретроспективната изложба на Иля и Емилия Кабакови, „В бъдещето не ще вземат всички“, художниците са решили да прехвърлят легендарното си ателие на музея. От началото на 70те години до края на 80те години, ателието на Иля Кабаков, намиращо се в таванското помещение на застрахователното дружество "Русия" на бул. Сретенски 6/1, е един от най-важните центрове на неофициалното изкуство в Москва.

„... Климатът на общността бил толкова важен за живота на тези художници, поети, джаз музиканти, писатели, които по щастлива случайност се срещат на едно място“ - пише Иля Кабаков за Москва, като има предвид и атмосферата в ателието си. През 1989 г. художникът отива да работи в чужбина, братството се разпада, неиздържайки на изпитанието на свободата и конкуренцията, както признават всички свидетели и участници. Но ателието запазва своята привлекателност и атмосфера - с благословията на Иля Кабаков в него се разполага Института за проблеми в съвременното изкуство под ръководството на Йосиф Бакщейн.

"Решихме да прехвърлим ателието на Иля на Третяковската галерия, защото наистина искаме да го съхраним като място, където през 70-те и 80-те години на миналия век са се събирали художниции и са се случвали важни неща.. Защо на Галерия Третяковска? Сега тя е много променена. Разбира се, благодарение на своя директор Зелфира Трегулова,  която напълно преустрои тази стара машина“ заяви Емилия Кабакова. Според нея, пространството, няма да стане мемориално и няма да бъде музей на художника Иля Кабаков, въпреки че се е предлагал такъв вариант.

В ателиетоа се планира да се направи достъпна документацията за концептуалното изкуство от 1970-1980 г., както и много книги и документи. Освен това Кабакови подаряват няколко произведения, които са се намирали там. "Оригиналите вече ги няма, но са направени авторски повторения. Това са две "бели" картини  - "Човекът и къщата" и "Бердянска коса" - и инсталацията "16 въженца", те ще бъдат там за постоянно. В Третяковската галерия вече има произведения на Иля, семейството вече е дарявало някои неща, така че експозицията може да се разнообразява.

Що се отнася до изложбената програма, експозицията ще бъдат стилистично подобна на квартирните и студийни разработки. "Не е задължително произведението да се окачва на стената. Ако това е изложба на млад художник, донесете толкова картини и предмети, колкото могат да се съберат и ги нагласете - нека хората да идват и да обсъждат, да се организират вечеринки и срещи. Искаме да повторим атмосферата - разбира се, носталгична, но въпреки всичко днешна ", казва Емилия Кабакова.

Това не е първата новина за разширяването на Третяковската галерия в последните няколко месеца - преди време стана известно, че към музеят се е присъединила постройката на мецената Степан Рябушински на улица Малая Никитская и сградата на Централния дом на художника, с чиято трансформация ще се заеме лаурета на награда Pritzker -  Рем Колхаас.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!