НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят Гараж помага за създаването на ново място в Казахстан (23.10.2018)
Първият център за съвременна култура и изкуство в Казахстан стартира в бившето съветско кино в Алмати с помощта на музея на съвременното изкуство в Москва. Встъпителната изложба от три части, озаглавена "Започване и съсредоточаване върху значителното модернистично наследство на града", бе открита в галерия Целину.

Екатерина Голатуюк, главният архитект на сградата на Гараж ОМА в московския Горки парк, организира първата част на тази изложба. Друга част от институцията в Казахстан, разположена в бивш нощен клуб, вграден в киното в началото на 2000-те години, ще се фокусира върху съвременни артисти от Централна Азия. Третата част е обществена програма, включваща акценти от филмовия фестивал на Гараж.

Изложбата играе ролята на „подгряваща група“ до пълното отваряне на частния център, което е планирано за 2020 г. Британският архитект Асиф Кан ще превърне сградата в многоцелево място, като същевременно запази оригинални елементи като наскоро откритите стенописи от съветският график Евгений Сидоркин.

Целину се финансира от петролния милиардер и имотен магнат Керат Боранбаев. Неговата дъщеря Алима е омъжена за внука на президента на Казахстан - Нурсултан Назарбаев. Боранбаев купи бившото държавно кино за 7 млн. долара, според Forbes Казахстан.

Въпреки че се очаква да бъде дългосрочно, сътрудничеството с Гараж не е търговско споразумение. "Гараж е съорганизатор тук", казва говорител на Целину. - В тази история изобщо няма пари. Целину се интересува от опита на Гараж като частна институция, а московската институция много се интересува от региона. "

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!