НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ПОЧИНА ОСКАР РАБИН (13.11.2018)

 На 90-годишна възраст в Италия почина художника Оскар Рабин, един от организаторите на булдозерната изложба в Москва през 1974 г.. Това  съобщиха от TASS.

Рабин почина в навечерието на изложбата си, която щеше да се проведе в Руската академия на изкуствата във Флоренция. Според близки на твореца при пристигането си в града художникът се разболял и имал операция, но все още бил пълен с творчески идеи. Преди това е провел изложба в Корсика, която обхващала последните четири десетилетия от неговите търсения в областта на живопистта.

 

Художникът ще бъде погребан в гробището Pere Lachaise в Париж. Датата на церемонията ще бъде обявена по-късно.

Рабин бе роден през 1928 г. в Москва. В края на 50-те години той основава неконформстка художествена група. През 1974 г. художникът се превръща в един от основните организатори на изложбата на неофициалното изкуство, разпръсната с помощта на булдозери и поливни машини, и която бе запомнена за историята като  "изложбата с булдозерите".

 

До последно той се е интересувал от онова, което с случва в изкуството.. Казвал е: "Доколкото мога, разбира се, използвайки Интернет се информирам за процесите. Защото ме интересува модерното изкуство като цяло - въпреки че моите симпатии са абсолютно не към концептуалните насоки  - просто обичам живописта, традиционно, както винаги е било: рисуване, бои, платно ..."

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!