НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Делакроа и Бионсе водят рекорден брой посетители в Лувъра (08.01.2019)
 Повече от 10,2 милиона души са посетили Лувъра в Париж миналата година, което е впечатляваща цифра, надхвърляща рекорда на музея от 2012 година, когато е бил посетен от  9,7 милиона. "За първи път в историята на Лувъра, а и в историята на музеите, през 2018 година имахме повече от 10 милиона посетители" се казва в официалното изявление.

Това е увеличение от 25% спрямо 2017 г., отчасти поради „възстановяването на туризма във Франция, особено в Париж“. След терористичните атаки във Франция през 2015 и 2016 г., данните за посетителите спадат до 7.4 милиона през 2016 г.

Водещата изложба с творби на Йожен Делакроа, също спомага за увеличаването на посещаемостта. Изложбата, която отвори врати през март, привлече общо 540 000 посетители, което прави ретроспективата на френския художник от 19-ти век най-успешната изложба, която някога се е състояла в музея.

Почти 75% от посетителите са от чужбина, особено от САЩ и Китай; (по-подробни данни за посетителите, свързани с международната аудитория, ще бъдат предоставени през първото тримесечие на 2019 г.) През 2017 г. има отчетени 2,3 милиона френски посетители; за миналата година те са се увеличили до над 2,5 милиона. Предствителите на музея дават безплатен достъп всяка първа събота вечер на месеца в опит да привлекат повече френски жители, особено по-малко заможните посетители.

Лувъра също се възползва от популярността, създадена от видеото на Beyoncé и Jay-Z – „Apeshit“, което бе заснето в музея през юни. В музикалното видео са включени известни творби като „Мона Лиза“ на Леонардо и „Салът на Медуза“ (1818-19) на Жерико.

Един от най-запомнящите се клипове на Бионсе я показва сред най-известните произведения във френския музей. Това вероятно е привлякло по-младото поколение, а музеят дори прави специален аудио гид с произведенията показани във видеото; в От Лувъра заявяват, че повече от половината посетители са на възраст под 30 години.

Директорът Жан-Люк Мартинес, казва, че музеят може да побере огромния брой посетители: „Обновяването на инфраструктурата под пирамидата [в двора] и въвеждането на билети с времеви диапазон ни помогнаха да изравним броя на посетителите през цялата година и да намалим цената.“

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!