НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пловдив 2019 – какво предстои? (15.01.2019)
 Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица на културата. След четири години на подготовка програмата е вече факт, с над 300 проекта и близо 500 събития, обхващащи не само града, но и целия Южен Централен регион, както и градовете финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново. Повечето от проектите в програмата стартират още през 2017 г. и 2018 г., за да се развият и изявят в годината на титлата.

Този уикенд официално стартира програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Изложби в Градската художествена галерия в Пловдив и в Тютюневите складове, концерти, изпълнения на живо и уъркшопи са само част от началото на програмата. Ето и няколко акцента за началото на 2019 г.

 

11 ЯНУАРИ – 30 МАРТ 2019 г.,

СКЛАД

Дим. Истории на тютюна

„ДИМ. Истории на тютюна“ е изложба, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и посветена на един от ключовите проекти в програмата –„Тютюневия град“. Изложбата включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия.

 

7 – 30 ЯНУАРИ 2019 г.,

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ, СКЛАД, СТАРИНЕН

ПЛОВДИВ

Необозримо за Кольо К.

Градска художествена галерия (ул. „Александър I Батенберг“ 15)

Мащабна ретроспективна изложба ( 7 – 30 януари 2019 г.) представя разноликото творчество на известния пловдивски творец Кольо Карамфилов.

 

ЯНУАРИ – АПРИЛ 2019 г.,

ГЛАВНАТА ПЕШЕХОДНА УЛИЦА

Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство

По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г., в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена.

Изложбата представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на XX век и съвременни стрийт артисти. Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена, като Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, както и произведения на международно признати улични артисти, като Джеф Аерозол (Франция), Борондо (Испания), C215 (Франция), Джон Краш Матос (САЩ), ДАлийст (Китай), Фейт47 (Южна Африка), Джими Си (Австралия), Л7М (Бразилия), Рън (Италия), 1Ъп (Германия) и Джон Долан (Великобритания).

 

4 АПРИЛ – 30 ЮНИ 2019 г.,

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ, СКЛАД, СТАРИНЕН

ПЛОВДИВ

Чуйте ни – Артистичен интелект

„Колекция Телеком“ - представя за първи път в България престижната колекция от съвременно изкуство на „Дойче телеком“, сформирана през 2010 г. с фокус върху Източна и Югоизточна Европа. Куратори на проекта са Натали Хойос, Райналд Шумахер и Димитрина Петрова.

Изложбите в Градската художествена галерия и СКЛАД ще покажат, че въпреки културните и национални различия художниците комуникират с общ език. Съвременното изкуство ще влезе и в някои от къщите в Стария град с фини намеси. „Чуйте ни“ е покана да се заслушаме в творбите. Тяхното чувствено присъствие и интелект разказват много за нашата обща реалност и ни провокират да се замислим. Като допълнение към творбите от „Колекция Телеком“, в изложбата ще бъдат включени и нови произведения от български художници, както и българско съвременно изкуство от последните 30 години.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!