НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Frieze London 2019 ще събере повече от 160 галерии от цял свят (17.09.2019)
 Frieze London 2019 / Фрийз Лондон / ще представи повече от 160 от водещите световни галерии, от 36 държави, това е най-международното издание на панаира от неговото създаване.

Панаирът за изкуство традиционно работи с нови куратори и секции, показващи набиращи популярност съвременни художници – ангажимент за откриване на нови артистични постижения, както и световно значими произведения и колекции. Фрийз Лондон ще създаде изключителна атмосфера за културни разговори на глобално ниво. С фиксирани дати от 3 до 6 октомври 2019 г., Фрийз Лондон съвпада с Фрийз скулптура и Фрийз Мастърс в Риджентс парк, формирайки една от най-интересните седмици в културния календар на Лондон.

Тазгодишният панаир обединява нов списък от кураторски таланти, работещи в сътрудничество с Виктория Сиддал (директор, панаири на Фрийз) и Джо Стела-Савика (художествен ръководител, Фрийз Лондон). Изданието за 2019 г. приветства Космин Костинас (изпълнителен директор / куратор, Para Para, Хонг Конг) като куратор на новата тематична секция Woven /Изтъкано/ - самостоятелни презентации на осем международни художника, които работят с текстил.

Директорът на Фондация за изкуства Самдани, Дака и главен уредник на панаира Дака Art Summit - Даяна Кембъл-Бетанкур се завръща като куратор на секцията LIVE и наградата Frize Artist; Лидия Йе (главен уредник, галерия Whitechapel, Лондон) отново ще води Frize Talks с Матю Маклийн (старши редактор, Friеze Studios).

Виктория Сиддал споделя: „Тази година изданията на Фрийз Лондон и Фрийз Мастърс олицетворяват изключителния международен дух на Лондон, град за среща на изкуство, идеи и хора от всички краища на света. Ще посрещнем най-значимите галерии от цялото земно кълбо, на двата панаира, някои от които се присъединяват към нас за първи път. Двата панаира и Фрийз скулптура, заедно с изложби, отварящи паралелно с тях, сред които Кара Уокър в в Тейт Модерн и Елизабет Пейтън в Националната портретна галерия, правят Фрийз жизненоважен и истински глобален културен момент в града. "

Несъмнено една от сензациите тази година е картината, оповестена като последното произведение на Сандро Ботичели в частни ръце, която ще бъде изложена на Фрийз Мастърс.  Портретът на поета-хуманист Сандро Ботичели е сравняван по значимост с работата на Леонардо да Винчи Спасителя на света продадена за 450,3 милиона долара, и ще тества търсенето на големи имена сред старите майстори.

Подобно на много реставрирания „Спасител на света“, тази картина на Ботичели е обявена за последния безспорен оригинал на художника в частни ръце. Портретът на гръцкия поет и войник Михаил Тарханиот Марул (или Микеле Маруло на италиански) (1453–1500) ще бъде представен от лондонската галерия Trinity Fine Art на панаира.

Творби на Алесандро ди Мариано ди Вани Филипепи, известен като Сандро Ботичели (ок. 1445 - 1510), рядко се появяват на пазара. Последната значима картина на Ботичели, която се появи на търг, беше така наречената „Мадона на Рокфелер“, продадена през 2013 г. от Кристис в Ню Йорк за 10,4 милиона долара - в рамките на прогнозата, поради неяснота каква част от работата, са извършили учениците на художника.

Тази година се провежда и програмата за Фрийз проекти - тя включва създаването на нови произведения специално за панаира. Камил Блатрикс, Франция е художникът избран за BMW Open Work 2019. Блатрикс чиято творба ще се представи премиерно на Фрийз Лондон 2019, развива манията си свързана с обекти и способността им за "примамливост". Динамиката на привличане и отблъскване ще бъде проучена в сътрудничество с BMW Individual, отделът в автомобилния гигант, който се фокусира върху персонализирането на автомобила.

Както Блатрикс обяснява, включването както на ръчно изработени елементи, така и на тези, произведени от други хора, е отличителен аспект на начина, по който той създава скулптури, и добавя към тяхната мистерия. „Колкото повече време прекарвате с предмета, толкова по-мистичен е.“

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Сандро Ботичели - Тарханиот Марул (или Микеле Маруло на италиански) (1453–1500)
Сандро Ботичели - Тарханиот Марул (или Микеле Маруло на италиански) (1453–1500)
Камил Блатрикс
Камил Блатрикс
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!