НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Египетски саркофаг от нюйоркския музей Метрополитън, се връща в Египет (01.10.2019)
 Американските власти репатрираха в Египет позлатен ковчег, закупен от музея за изкуство Метрополитън, който бе откраднат по време на египетската революция през 2011 г.

Съвместно разследване на американски, египетски, германски и френски служители на реда установи, че ковчегът, който е изработен между 150 и 50 г. пр.н.е., е откраднат от района Миня в Египет.

Древният артефакт, обшит със злато, който се асоциира с боговете в Древен Египет, беше основен експонат от скорошна изложба в Мет, след като музеят го закупува през 2017 година. Изложбата приключи през февруари, когато властите в Ню Йорк иззеха саркофага.

На пресконференция, на която присъства министърът на външните работи на Египет Самех Шукри в сряда, окръжният прокурор на Ню Йорк Сайръс Ванс заяви, че проучването разкрива „явни несъответствия“, свързани с продажбата на саркофага. Ванс сподели още, че артефактът за пръв път изплува през 2011 г., годината, когато революцията свали президента Хосни Мубарак, което би трябвало да насочи вниманието.

След като преминава през Дубай, Германия и Париж, Мет закупува саркофага от френски търговец на изкуство, чиято самоличност не беше разкрита, за около 4 милиона долара. Престижният музей в Манхатън се извини на Египет след изземването.

Ванс каза, че ще даде допълнителни подробности за разследването, "с надеждата, че хората в бранша ще го вземат под внимание и може би ще използват наученото в този случай, за да разгледат по-добре своите придобивания".

Саркофагът е дълъг близо 1,8 метра и някога е съхранявал мумията на Неджеманх, високопоставен свещеник на божеството Херишаф.

Ванс заяви, чесаркофагът е бил сред стотици предмети, откраднати от същия многонационален канал за трафик на антики и че са възможни по-значителни изземвания на антики през следващите месеци и години.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!