НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
КАКВО СЕ ПРОДАДЕ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ФРИЙЗ ЛОНДОН (15.10.2019)
Тазгодишното изложение Фрийз Лондон освети града с експлозия от изкуство и позитивни емоции в Regent’s Park. 160 от водещите световни галерии представиха произведения на повече от хиляда художника в обстановка, създадена да насърчава както и спокойното съзерцание, така и активната ангажираност на посетителите.
 
Седемнадесетото издание на изложението пожъна огромен успех, въпреки многото коментари, свързани с въздействието на предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз. Галериите и артистите на лондонското събитие отчетоха силни продажби в множество сектори. Консенсусът между дилърите и купувачите беше, че въпреки че мнозина се притесняват как Brexit ще повлияе на пазара на изкуствата, това все още не се е случило  и може би никога няма да стане. "Това е доказателство за силата на Лондон, силата на пазара и глобалната общност, която съставя света на изкуството"- отбеляза директорът на Фрийз, Виктория Сидъл. Също така, Сидъл наблегна на силното интернационално присъствие, което превърна тазгодишния Фрийз в най-международното изложение, като в него участваха 35 страни.
 
Колекционерите сключиха сделки с някои от най-влиятелните световни галерии по време на изложението. Най-големите продажби включват:
 
Швейцарската галерия Hauser & Wirth отчете продажби от 20 милиона долара с произведения като: „Arm“ (1979) на Филип Густън на стойност 5 милиона долара, и новото произведение на Марк Брадфорд „A Molded Pool of Stories“ за 3,4 милиона долара. 
 
Дейвид Цвирнер, чийто щанд беше ситуиран пред един от главните входове на изложението, продаде в сряда, в първия ден на изложението, картина на Кери Джеймс Маршал, Car Girl 2 (2019), на музей в САЩ за 3,8 милиона долара. Цвирнер продаде и нова мащабна картина на германския художник „Neo Rauch“ за 1,5 милиона долара.
 
Галерия Thaddaeus Ropac, която се помещава в Mayfair в Лондон, както и в Париж и Залцбург, отчете продажби на повече от две дузини произведения продадени до сряда. Някои от тях бяха - „Nicht“ (2019) на Георг Базелиц продадена за 1,3 милиона долара и картината на Елизабет Пейтън, „Kiss”(2019) за 575 000 долара.
 
Галерия Skarstedt продаде ваза на Кийт Харинг, която беше маркирана с цена от 1,3 милиона долара, както и две рисунки на Пабло Пикасо и Георг Базелиц за неразкрити за публиката цени. 

Сега вниманието на света на изкуството се насочва към Париж, който ще бъде домакин на собствен набор от търгове и изложения от следващата седмица. Някои спекулират, че обстоятелствата около Brexit може да дадат предимство на Париж пред Лондон в световната верига на изкуствата и мега-галериите. За момента статутът на британската столица в центъра на европейския пазар на изкуството изглежда стабилен.
"Ако приемем, че напуснем ЕС в края на месеца, това ще даде на [Фрийз] почти цяла година да се подготви", каза Сидъл. „Като изключително международно събитие, ние сме донякъде защитени от ефектите на Brexit, но сме страшно загрижени за галериите и художниците тук, във Великобритания.“


Автор: Вили Мачулекова
Изкуствовед в Галерия Сезони
 
Георг Базелиц, „Nicht” (2019), м.б.,пл.
Георг Базелиц, „Nicht” (2019), м.б.,пл.
Дейвид Цвирнер, “Neo Rauch” (2019), м.б.,пл.
Дейвид Цвирнер, “Neo Rauch” (2019), м.б.,пл.
Кери Джеймс Маршал, „Car Girl 2“ (2019), акрил
Кери Джеймс Маршал, „Car Girl 2“ (2019), акрил
Филип Густън, “Arm” (1979), м.б.,пл
Филип Густън, “Arm” (1979), м.б.,пл
Кийт Харинг, „Vase”(1981)
Кийт Харинг, „Vase”(1981)
Марк Брадфорд „A Molded Pool of Stories“ (2019), см. т-ка
Марк Брадфорд „A Molded Pool of Stories“ (2019), см. т-ка
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!