НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Топ 10 на видео арта (25.06.2010)
На първо място в пазара на видео арт застава Бил Виола, съобщи artprice.com.

 Френският сайт разпространи класация за най-продаваните видео арт произведения през последното десетилетие. Въпреки че този пазар е изключително малък и кръгът от колекционери на подобни форми почти нула, през 2006 творбата „Вечно завръщане” (Eternal Return) на Бил Виола бе откупена за 330 хиляди паунда в Лондон. Виола остава най-популярният видео артист до днес, обобщава artprice.com. Първото му видео, предложено на търг през 2002, бе откупено за 40 000 британски лири.

На второ място се подрежда Нам Джун Паик (1932-2006) – роден в Южна Корея американски артист, смятан за един от създателите на видеоарта. През ноември 2007 неговото произведения Wright Brothers (1995) бе продадено за 540 хиляди долара на търг на Кристис в Хонконг. Пак на аукцион на Кристис Хонконг Baby Buddha (2001) бе откупено за 293 хиляди долара. През 2010, четири години след смъртта му, негови творби продължават да се появяват на търгове и да държат своите високи цени. Последното продадено произведение Rocketship to Virtual Venus бе продадено за 330 хиляди долара.

На трето място в класацията е Майк Кели, по-известен като автор на инсталации, фотографии и живопис. Неговото видео Nativity Play бе продадено на аукцион в Кристис Ню Йорк за 250 хиляди долара на търг на Кристис в Ню Йорк през 2008.

 
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!