НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нам Джун Пайк – пророкът на „екранната“ култура в Tate (31.12.2019)
 „Лондон не е виждал голяма монографична изложба на Нам Джун Пайк от неговата самостоятелна изложба в галерия„ Хейуърд “през 1998 г.“, казва Валентина Раваля, съ-куратор на ретроспективата на художника в Tate Modern. „Като се има предвид въздействието, което той има върху следващите поколения художници, работещи с видео и други медийни технологии, и дори върху младото цифрово поколение, ни се стори, че тази пропаст трябва спешно да бъде запълнена.“

Иноватор в областта на видео и инсталациите, роден в Сеул, но живял в Япония, Германия и САЩ, Нам Джун Пайк е един от първите художници, които започват последователно да изследват потенциала на телевизията и други медии в епоха, когато цифровите изображения започват да запълват ежедневието.

Експозицията съдържа повече от 200 творби на художника, включително емблематична инсталация „Градината на телевизорите“ (1974-2002 г.) от няколко десетки телевизионни монитора, заобиколени от буйната растителност, първата от поредица работи “Робот К-456” (1964 г.), възпроизвеждащи записи на Джон Ф. Кенеди, както и „Сикстинската капела“ (1993 г.), пресъздадена за изложбата - за първи път от 1993 г., когато Нам Джун Пайк получи Златния лъв на Венецианското биенале за нея.

„Пайк изненадващо предвиди както потенциала на технологиите, така и опасностите, свързани с медиите. Той се интересуваше как технологиите са повлияли на обществото през цялата история“, казва Раваля. „Той не само прогнозира интернет, когато през 1974 г. пише за „електронния магистрала“, но дори тогава мисли за предстоящите творчески, икономически и социални заплахи.“

Изложбата се организира съвместно с Музея за модерно изкуство в Сан Франциско и след Лондон, където продължава до 9 февруари, 2020г.  ще тръгне на турне в САЩ, Холандия и Сингапур.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!