НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Творба на Дюрер бе открита във Виенската катедрала (14.01.2020)
 Допълнителни проучвания на стенописа над магазина за сувенири в катедралата „Свети Стефан“ ясно ще установят неговото авторство.

Наскоро беше открито, че върху стената, покрита с вековен слой мръсотия над магазина за сувенири във виенската катедрала "Св. Стефан", е нарисуван стенопис, подготвителната рисунка на който е направена с изключително умение. Експертите смятат, че рисунката е създадена от самия  Албрехт Дюрер. Ако това е вярно, това означава, че майсторът на Ренесанса в Нюрнберг е посещавал Виена, макар че нито един от известните биографични източници не споменава за това посещение.

Картината е открита в затворен епископски портик. Сегав това тясно пространство, съседно на катедралата, има магазин за сувенири. Стенописът вероятно е изрисуван около 1505 г. - това датиране е в съответствие с времето на изграждането на портика и със стила на самата работа.

Необичайното произведение е двуизмерно изображение на олтарния триптих. Подготвителната рисунка е на фигурата на св. Екатерина от лявото „крило” и в св. Маргарита в дясно. В центъра е свети Леополд, един от покровителите на Австрия, а под трите светци е изображението на преддела. Остава загадка защо изключително квалифицираният майстор, завършил тази рисунка, не завършва работата. Според една версия той просто не може да отдели достатъчно време за това. Максимилиан I, император на Свещената Римска империя (и синът на Фридрих III), живял по това време в Австрия и дори можел да играе роля в този сюжет, защото Дюрер, създал голямо произведение по негова поръчка само няколко години по-късно, около 1512 г.

Ервин Покорни, виенски експерт по творчеството на художника, каза пред The News News, че е убеден, че „нито един от учениците или последователите на Дюрер не е успял да постигне виртуозността, която виждаме в подготвителната рисунка“.

Досега се смяташе, че Дюрер създава само една група стенописи - в основната зала в сградата на кметството на Нюрнберг. През 1521 г. художникът прави скици, но учениците му са пряко включени в работата. През 1630 г. стенописите са записани, а през 1945 г. последните им следи са унищожени по време на бомбардировките.

Според директора на Австрийското федерално бюро за паметници Бернд Ойлер-Рол, „качеството на подготвителния пласт и рисунката там прилича на Дюрер“. В прессъобщението на катедралата се казва, че фигурите на двамата светии, „несъмнено, са създадени от художник от кръга Дюрер“. Така че единственият въпрос, който остава отворен, е дали самият Дюрер или творци неговото ателие-работилница са авторите.

Според една версия Дюрер е спрял във Виена по пътя от Нюрнберг за Венеция през 1505 година. Това предположение се подкрепя от подписана рисунка от колекцията на Британския музей, изобразяваща жена от Виндич, вече несъществуващ регион в землището на Каринтия в южна Австрия, където художникът е възможно да е бил  на път за Италия. Вероятната причина за посещение на Виена може да бъде приятелството на Дюрер с учения хуманист Конрад Целтис, който е живял там от 1497 г. до смъртта си през 1508 г. Може би именно Селтис е изобразен в картината на Дюрер „Мъченичеството на десет хиляди християни” през 1508 г. (в колекцията на Музея на историята на изкуството във Виена) до самия художник, който си е направил там автопортрет.

Според Ервин Покорни, в началото той предполагал, че някои от учениците на Дюрер са направили подготвителни рисунки на стената на катедралата "Свети Стефан", тъй като няма информация за престоя на твореца във Виена. Няколко седмици изследвания обаче са го  убедили в авторството на самия художник.

Сега Ервин Покорни смята, че „въпросът не е дали Дюрер е бил във Виена, а кога е бил тук“. През 2021 г. Националната галерия в Лондон ще бъде домакин на изложбата Dürer Routes. Пътешествия на художника на Ренесанса ”(13 февруари - 16 май). Интересно е как организаторите ще работят с информация за възможно посещение във Виена. Ако Дюрер наистина е бил в града, неизбежно възникват два важни въпроса: първо, влияе ли виенското изкуство върху него и второ, какво влияние той самият е имал върху местните художници?

Междувременно проучването на стенописите на стената на катедралата "Свети Стефан" продължава. Резултатите ще бъдат публикувани в Österreichische Zeitschrift für Kunst und Denkmalpflege (Австрийско списание за изкуство и паметници). А администрацията на катедралата вече планира да премести магазина за сувенири в друга част на катедралата, така че нищо да не разсейва съзерцанието на откритата творба на Дюрер.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!