НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Мощта на Пикасо и женската сила в две изложби с куратор Стефан Стоянов (15.07.2022)

 Две значими арт събития бележат културната бургаска седмица. Офорти на гениалния Пабло Пикасо за първи път ще бъдат показани на Балканите от 14 юли в Морското казино, а в Центъра за съвременно изкуство и библиотека се открива изложбата „Опасна красота“/“Dangerous Beauty”. Двете изложби имат един куратор и това е галеристът от Ню Йорк Стефан Стоянов.

Представянето на изисканата изложба “Dangerous Beauty” /Revisited/ в Бургас се превърна в пърформанс-спектакъл. Експозицията е разположена в двете изложбени зали на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, на ет.0 и ет.4, и представя произведения на 31 световноизвестни творци-жени, сред които са и 10 българки.

“Dangerous Beauty” /Revisited/ е изложба, съставена от жени художници, сред които са световно известните Тамара де Лемпика, Габриела фон Хабсбург, Марина Абрамович, Айдан Салахова, Хедър Бенет, Анжелика Кринцингер и др., както и творбите на 10 българки, ще могат да бъдат видени от бургаската публика в периода до 31 август 2022 г.

Изложбата ще бъде „жива” и непрекъснато ще се променя, обновява и размества. Предвидено е да се разпръснат творби в коридорите, а също и в отдел „Изкуство”. Това пространство ще се превърне в една динамична културна среда и всеки път ще въздейства по различен начин на своите посетители. Експозицията ще бъде отворена с работното време на Библиотеката /до 24.00 часа/, което я превръща в първата в страната изложба, която популяризира изкуството до полунощ. 

Относно Пикасо галеристът споделя, че като дете е бил влюбен в синия и розовия период на художника, а после е имал възможност и за задълбочен поглед на творчеството му. Над 50 изключителни офорти, създадени от Пикасо през 1968 година, ще бъдат представени за първи път пред българските ценители в партньорство с Музея за изкуство и история в Женева и неговия директор Марк-ОливиеУолър. На въпрос „Защо Бургас?“ е избран за реализацията на тези проекти, Стефан Стоянов отговаря:

„Най-важната причина е, че аз съм влюбен в този град, а хората, с които работя, са фантастични. Кметът е авангарден, аз следя работата му от чужбина. Искам да работя с такива хора. Тук се чувствам себе си!“ Тези две изложби не са случайно подбрани. Надсловът по време на подготовката им беше: „Бургас-град на сърцето ми“.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!