НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Брад Пит прави своя дебют като скулптор (22.09.2022)
 Холивудският актьор излага своята работа публично за първи път на изложба във Финландия, заедно с музиканта Ник Кейв и художника Томас Хаусиго

 

Мнозина сравняваха външния вид на Брад Пит с класическа скулптура, но доскоро малко хора знаеха, че самият той е скулптор. Холивудската звезда дебютира с произведенията си в Музея на изкуствата Сара Хилдън в Тампере с Ник Кейв и художника Томас Хаусго на изложбата „Ние“ (до 15 януари).

Деветте изложени творби на Пит включват конструкция с форма на къща, изработена от прозрачен силикон и пробита от куршуми, както и първата му скулптура House A Go Go (Mad House, 2017), която представлява къща с височина 46 cm, изработена от грубо закрепени парчета дърво.

Сред най-големите произведения на Пит са бронзова кутия с размер на ковчег с ръце, крака и лица, които се „опитват да избягат“, и Aiming At You I Saw Me But It Was Too Late This Time, гипсова скулптура, изобразяващ осем фигури.

Пит започва да се занимава с изкуство след бурния развод с актрисата Анджелина Джоли през 2017 г. Според вестник The Sun той вече има оборудвана работилница в дома си в Лос Анджелис, където покани Леонардо ди Каприо по време на снимките на „Имало едно време в Холивуд“, за да „намерят общ език въз основа на любовта си към керамиката“.

Говорейки при откриването на изложбата, Пит каза: „За мен това е един вид интроспекция ... Всичко се роди от изследването на това, което наричам радикален регистър на личността. И от най-голямата честност към себе си, от признанието, че мога да нараня другите, от моментите, в които просто съм грешал.“

Междувременно рок музикантът Ник Кейв също прави своя дебют в нова роля с „глазирани керамични фигурки, които разказват историята на живота на дявола, от невинност чрез опит до конфронтация с нашия морал", се казва в прессъобщението. "Дявол. Историята на живота“ е първият цикъл от произведения на Кейв. Състои се от 17 части с височина от 15 до 50 см, които Кейв е изваял, боядисал и глазирал в Англия между 2020 и 2022 г. Визуално поредицата препраща към викторианските порцеланови фигурки, които той колекционира.

Начинаещите скулптори създават своите творби в диалог с много по-опитния британският художник – Томас Хаусиго, работещ от близо три десетилетия и участвал в биеналето на Уитни през 2010 г. В Тампере Хаусиго, по-известен като скулптор, показва редица картини - с този вид изкуство той започва да експериментира едва през последните години. Изложените картини са част от неговата серия Visions от широкоформатни творби, вдъхновени от работата на европейските символисти, включително норвежеца Едвард Мунк. Изложени са и негови скулптури от махагон и гипс, създадени в диалог с творби от колекцията на Фондация Сара Хилдън, включително „Жена на колесница“ (1943/62) на Алберто Джакомети.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!