НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Портрет показва Уорхол като състарен и уязвим гей (09.07.2010)
Истинското лице на Анди Уорхол е било физиономия на един оплешивяващ и състарен, емоционално уязвим гей, разкрива в изложба художничката Алис Нийл (Alice Neel). Експозицията „Нарисувани истини”  в лондоската галерия White Chapel документира различни известни личности, „хванати” в тяхната действителна светлина.
Навръх своите 40 години кръстникът на попарта Анди Уорхол разрешава на Алис Нийл да го „съблече” от неговата ексцентричност – той сваля дори развеяната си перука и изискана скъпа риза. Отдолу се подава един тъжен, подпухнал човек със смешен пояс на кръста, който да го пази от настинки.
За първи път в този портрет, създаден през 1970 се вижда и раната на гърдите на Уорхол, направена през 1968 – когато феминистката Валери Солана прави опит да убие ексцентричния художник.
Алис Нийл (1910-1984) е популярна най-вече с портретите си на известни Нюйоркски писатели и артисти. В нейното студио позират Франк О’Хара, Мейър Шапиро, Анди Уорхол. Изложбата в Лондон продължава до 17 септември 2010.
Анди Уорхол, какъвто го познава светът
Анди Уорхол, какъвто го познава светът

"Истинският Уорхол", 1970
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!