НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Завръщане у дома на цикладски антики (04.11.2022)
 Колекцията от цикладски антики на американския милиардер бе представена в Атина, след като Гърция и музеят на изкуствата Метрополитен  постигнаха споразумение. Гръцката държава вече е единственият собственик на артефактите, но всичките 161 предмета ще бъдат дадени на заем за 25 години на Met от януари 2024 г.

 

Колекция от важни цикладски антики, споделена между музея на изкуството Метрополитън в Ню Йорк и гръцкото правителство, беше изложена в Музея на цикладското изкуство в Атина. 161 предмета събирани в продължение на 40 години от бизнесмена Леонард Стърн бяха събрани заедно. Във фийда си в Instagram, Макс Холейн, директорът на Met, приветства „страхотното ново партньорство и ново решение за изваждане на частни колекции със сложен произход в публичната сфера“.

Милиардерът Стърн натрупва състоянието си чрез продажба на стоки за домашни любимци, недвижими имоти и иновации за възобновяема енергия и държи повечето от творбите си в градската си къща на Пето авеню в Манхатън. Той казва в изявление: „С нарастващото осъзнаване, че моята колекция по своя обхват и размер е станала уникална извън Гърция, реших да работя с Гърция, Музея на цикладското изкуство и Met, така че посетителите в Гърция и в Ню Йорк да могат да оценят великолепната красота и мистичната простота на тези невероятни предмети, изсечени преди около 4500 години."

Артефактите, създадени на Цикладските острови край бреговете на Гърция в Егейско море, датират от Цикладската цивилизация от ранната бронзова епоха от третото хилядолетие пр.н.е. „Почти всички основни типове фигурки от цикладски мрамор са представени от периода на късния неолит до края на ранната бронзова епоха, включително [произведения] във формата на цигулка, Пластирас, Хибрид и Лурос”, се казва в изявление на Met . Колекцията включва и голям брой мраморни съдове, включително чаши, купи, буркани с яки или „кандила“,чаши със столчета и грънчарски плоски уреди.

Стърн дари колекцията си на Института за древна гръцка култура, организация с нестопанска цел, базирана в Делауеър. Според The ​​New York Times институтът се управлява от борд, чийто председател и мнозинството от членовете се назначават от Музея на цикладското изкуство. Стърн каза пред New York Post, че е работил по многопластовия план с гръцкия министър на културата Лина Мендони, като каза: „Моите професионалисти работиха с техните професионалисти и така го структурираха. Това е, което ме посъветваха да направя.

Най-важното е, че сложното многостранно споразумение подчертава, че „гръцкият закон за наследството гарантира, че гръцката държава е единственият собственик на колекцията“. Сделката, която беше одобрена от гръцкия парламент през септември, ще събере всичките 161 цикладски артефакта в Метрополитен за 25-годишен показ, стартиращ в Музея на цикладското изкуство).

"След като колекцията бъде изложена в своята цялост в музея [Met] в продължение на десет години, избрани произведения ще пътуват периодично до Гърция в продължение на 15 години за показ, докато други взети назаем от музея за цикладско изкуство ще идват в Met. След този 25-годишен период на заем, важните произведения на цикладското изкуство ще продължат да се заемат на Met от Гърция за още 25 години“, се казва в изявление на Met. Стърн ще финансира и нова архивна стая в библиотеката на Онасис в Met за гръцко и римско изкуство, заедно с нова роля на архивист; стипендии ще бъдат присъдени и на учени от Гърция за изучаване на древногръцките шедьоври.

Но подредбата предизвика полемика сред някои критици, като гръцкия политик и професор по история Сиа Анагностопулу, поставяйки под съмнение произхода на някои от цикладските артефакти. Стърн твърди, че всички произведения са закупени от легитимни източници, докато Мендони заяви в реч през септември, че министерството няма доказателства, че предметите в колекцията на Стърн са били изнесени незаконно, добавя The New York Times.

Новият модел за споделяне на колекции може също така да проправи пътя за други важни реституции като тази на мраморите от Партенона от Британския музей в Лондон. Говорителят на гръцкото правителство Янис Ойконому заяви, че обменът ще създаде „процедура и средство, което насърчава други колекционери на гръцки антики да предприемат подобни ходове“, без да включва бюрократични съдебни процеси.

 

• Завръщане у дома. Цикладски съкровища и завръщането им, Музей на цикладското изкуство, Атина, 3 ноември-31 октомври 2023 г.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!