НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Вероника Райън спечели наградата Търнър 2022 (09.12.2022)
 Наградата Търнър за 2022 г. беше присъдена на Вероника Райън тази седмица на церемония в St George’s Hall, Ливърпул. Наградата от 25 000 британски лири беше връчена от музиканта Холи Джонсън по време на предаване на живо по BBC. Вероника Райън, на 66 г., става най-възрастната победителка в престижния конкурс. Допълнителни 10 000 британски лири се присъждат на всеки от другите номинирани автори.

Журито поздрави и четиримата номинирани художници за силните им и разнообразни презентации, които предложиха на посетителите богато сетивно изживяване. Всички те са разширили границите на материалното изследване чрез разкриване на комплексността на тялото, природата и идентичността. Журито присъди наградата на Вероника Райън за личния и поетичен начин, по който тя разширява езика на скулптурата. Креативната й практика съчетава намерени и обикновено забравени предмети и ръчно изработени материали, подкрепени от взаимосвързани теми като изместване, изцеление и загуба. Те похвалиха забележимата промяна в нейното използване на пространство, цвят и мащаб както в галерията, така и в обществените пространства.

Една от най-известните награди за визуални изкуства в света, наградата Търнър има за цел да насърчи обществения дебат около новите течения в съвременното британско изкуство. Авторите в краткия списък за 2022 г. бяха: Хедър Филипсън, Ингрид Полард, Вероника Райън и Син Уай Кин.

Членовете на журито на наградата Търнър 2022 г. са Ирене Аристизебал, ръководител на кураторската и публична практика, BALTIC; Кристин Айен, преподавател по съвременно изкуство в Ливърпулския университет Джон Мурс; Робърт Леки, директор на Spike Island и Антъни Спира, директор в MK Gallery. Тази година журито беше съпредседателствано от Алекс Фаркухарсън, директор на Тейт Великобритания; и Хелън Лег, директор на Тейт Ливърпул.

Изложбата на четиримата избрани художници ще бъде в Тейт Ливърпул до 19 март 2023 г. Тази година церемонията се провежда в Тейт Ливърпул, за да отбележи 15 години от първото връчване на наградата в града. Тейт Ливърпул бе първата галерия извън Лондон, която е домакин на наградата през 2007 г., като помогна за стартирането на кампанията на града като Европейска столица на културата. Входът за изложбата е свободен.

Вероника Райън
Вероника Райън
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!