НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Рубенс, Гоя, Бронзино: аукционен маратон на стари майстори в Ню Йорк (03.02.2023)
Преглед на аукционите на стари майстори на Christie’s и Sotheby’s в Ню Йорк от края на януари

 

Remastered: Стари майстори от колекцията на Дж.E. Сафра в Christie’s, 25 януари 2023 г.

Първата – хронологично – продажба в този аукционен маратон е озаглавена от Christie's „Ремастерирани: Стари майстори от колекцията на Дж.E. Сафра“ и е важно да се отбележи, че творбите, са предложени „без резерв“, т.е. всяко произведение може да бъде продадено, без да е необходимо да се достига минимална цена, така че е добра възможност за колекционерите да получат „изгодна сделка“ в рамките на група картини, която включва някои интересни произведения. Жаки (Джейкъб) Ели Сафра (1940 г.) е инвеститор от Женева. Той е потомък на ливанско-швейцарското еврейско банкерско семейство Сафра.

Една от звездите на търга е „Портрет на джентълмен, държащ ръкавици“ от Йоос ван Клев, един от най-значимите фламандски художници от първата половина на 16 век. Творбата се оценява преди продажбата между 1 милион и 1,5 милиона долара, доста над други портрети, приписвани на Ван Клев, продадени на търг през последните години, включително предполагаем портрет на датския крал Кристиан II, който беше продаден за около £475 000 през 2020 г., и портрет на млад благородник, продаден за подобна сума през 2014 г. Идентичен по оценка на горния портрет е „A Vanitas: As We Are Born, We Die“ на Ян Сандерс ван Хемесен. Нарисувано около 1554 г., това доста странно дете очевидно е продукт на своето време, трудно за съвременна публика. Интересното е, че само преди месец Christies продаде на търг друга „Vanitas”, очевидно вдъхновена от тази композиция, приписвана на последовател на Ван Хемесен. Тази творба беше продадена само за 655 200 долара.

Бартоломеус Бренберг (1598-1657) постига известна слава приживе благодарение на своите италиански пейзажи. Този търг обаче включва великолепен „Портрет на джентълмен, държащ писмо“, напомнящ творби на Франс Халс, който има много скромна оценка преди продажбата между 120 000 и 180 000 долара. Картината отчасти оправда очакванията, достигайки 126 000 долара.

 

Творбата с най-висока предварителна оценка на търга е - любопитно - не картина, а албум, съдържащ фронтиспис и 138 илюстрации за книги от I до VI на Басните на Жан дьо Ла Фонтен, създадени от Жан-Батист Одри, една от водещите фигури на френското рококо. Christie's, отбелязвайки, „трудно е да се мисли за по-щастлива среща между художник и литературно произведение от тази между най-великия френски анималист, Жан-Батист Одри, и басните на Ла Фонтен (1621-1695), ” очакват този много интересен албум да се продаде за между 1,5 и 2,5 милиона долара. Продаден е за 2,7 милиона долара.

 

Стари майстори в Christies, 25 януари 2023 г

Голямата звезда на аукциона на Christie's са двойка портрети на доня Мария Висента Барузо Валдес и нейната майка доня Леонора Антония Валдес де Барузо, рисувани от Франсиско де Гоя през 1805 г., чиято оценка е между 15 и 20 милиона долара, цена, която - ако бъде постигната - би била рекорд за портрет на Гоя, продаден на публичен търг, дори ако сумата се раздели на две, като се има предвид, че - в действителност - това са две отделни творби. Разбира се, това не включва близо 24 милиона евро, платени през 2000 г. от испанската държава за „Графинята на Чинчон“, великолепно платно, продадено на частна продажба. Двете творби в настоящия търг бяха продадени за 16,4 милиона долара.

В допълнение към този двоен семеен портрет, на търга има друга двойка, „Портрет на принц Кристиан I от Саксония (1560-1591), в цял ръст; и Портрет на принцеса Мария от Саксония (1562-1566), цял ръст” от Лукас Кранах II (наричан още Лукас Кранах Младият), които имат третата най-висока оценка на търга (между 3 и 5 милиона долара). Кранах Младши (подобно на Брьогел Младши, художник, също представен на търга) е много по-малко оригинален от баща си Лукас Кранах Старши и оценката и за двете творби изглежда доста амбициозна.

 

Барок: Шедьоври от колекцията Фиш-Дейвидсън в Sothebys, 26 януари 2023 г.

Първият от търговете на Sotheby's включва само дузина произведения, но сред тях е картината с най-висока предварителна оценка от целия този маратон на стари майстори: „Саломе, представена с главата на Свети Йоан Кръстител“, нарисувана около 1609 г. от Питър Пол Рубенс. Творбата се оценява между 25 и 35 милиона долара и за последен път е била продадена на търг през 1998 г., когато е продадена за едва 5,5 милиона долара. Само две други картини на Рубенс („Клането на невинните“ и „Лот и неговите дъщери“) са достигнали по-високи цени на търг. Причината за тази продажба е развода между семейството колекционери Марк Фиш, предприемач на недвижими имоти и съпругата му Рейчъл Дейвидсън пенсиониран съдия от Върховния съд на Нюарк.

Творбата на Рубенс беше продаден за 26,9 милиона долара, цена, близка до най-консервативната оценка. Въпреки това картината на стария майстор увеличи пет пъти стойността си за около 25 години може да се счита за успех.

Холандски шедьоври от колекцията Тейлин Шуман в Sothebys, 26 Jaянуари 2023 г

За съжаление, търгът, озаглавен „Холандски шедьоври от колекцията Тейлин Шуман“, не включва шедьоври, а само дузина интересни картини от холандския Златен век. Въпреки това „Зимен пейзаж на замръзнала река“, една от типичните зимни сцени на Барент Аверкамп (приблизителна оценка от $400 000 до $600 000 преди продажбата ), в който няколко героя прекарват приятно (по много начини) време на повърхността на замръзнала река прави впечатление. Изглежда никой не споделя полускрития хумор на тази картина, която не намери купувач. По-успешна беше „Млада жена, запечатваща писмо на свещ“ на Франс ван Миерис Стария, която донесе 2,7 милиона долара срещу оценка от 1,5 до 2 милиона долара.

 

Важни картини, част I в Sothebys, 26 януари 2023 г

Творбата с най-висока оценка на този търг (3-5 милиона долара) е „Портрет на млад мъж с перо и лист хартия, вероятно автопортрет на художника“, който Sothebys приписва на Бронзино. Аньоло ди Козимо ди Мариано, известен като Бронзино (1503-1572) е една от великите фигури на флорентинския маниеризъм и появата на негова творба на пазара е крайно необичайна. През последните десет години само една картина с повече или по-малко убедително приписване на Бронзино се е появила на търг: „Портрет на млад мъж с книга“, която Christie's предложи през 2013 г. за между 12 и 18 милиона долара и която след като не успя да намери купувач, бе продадена две години по-късно за 9,1 милиона долара. Сякаш това не е достатъчно, но възможността това да е автопортрет на художника добавя към него интерес. В крайна сметка творбата беше продадена за 10 665 000 долара, огромен успех и нова рекордна цена за художника.

Една от най-интересните и енигматични картини на търга е малка „Рождество Христово“, приписвана на Майстора на Благовещението Спинола. Рисувана около 1310-1320 г., тя е част от група от четири картини с подобен стил и размери, които трябва да са образували диптих или полиптих. Произведението е било продадено на търг в Galerie Koller в Цюрих и идва от частна колекция, която според каталога на изложбата „Флоренция в зората на Ренесанса“ (Getty Museum, 2012-2013) е колекцията Алана, една от най-добрите частни колекции на готическа и ренесансова живопис в света и която наскоро продаде някои от произведенията в колекцията. Тази малка, но отлична картина някога е била приписвана на Джото или най-близкото му обкръжение и има предварителна оценка от 2-3 милиона долара, втората най-висока на търг заедно със „Сватбеното шествие“ на Питер Брьогел Младши, „Проучване“ за Свети Йероним“ от сър Антъни ван Дайк и проучване за „Хелмингам Дел“ на Джон Констабъл. „Рождество Христово“ беше продадено за 2,4 милиона долара.

„Рождество Христово“, приписвана на Спинола
„Рождество Христово“, приписвана на Спинола
„Саломе, представена с главата на Свети Йоан Кръстител“, около 1609 г. от Петер Пол Рубенс
„Саломе, представена с главата на Свети Йоан Кръстител“, около 1609 г. от Петер Пол Рубенс
двойка портрети на доня Мария Висента Барузо Валдес и нейната майка доня Леонора Антония Валдес де Барузо, Франсиско де Гоя
двойка портрети на доня Мария Висента Барузо Валдес и нейната майка доня Леонора Антония Валдес де Барузо, Франсиско де Гоя
„Зимен пейзаж на замръзнала река“, една от типичните зимни сцени на Барент Аверкамп
„Зимен пейзаж на замръзнала река“, една от типичните зимни сцени на Барент Аверкамп
„Портрет на млад мъж с перо и лист хартия, вероятно автопортрет на художника“, Бронзино
„Портрет на млад мъж с перо и лист хартия, вероятно автопортрет на художника“, Бронзино
„A Vanitas: As We Are Born, We Die“ на Ян Сандерс ван Хемесен
„A Vanitas: As We Are Born, We Die“ на Ян Сандерс ван Хемесен
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!