НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ел Анацуи ще бъде следващият художник на Hyundai Commission в Турбинната зала на Тейт Модерн (03.03.2023)
 Тейт Модерн и Hyundai Motor обявиха, че Ел Анацуи ще създаде следващата Hyundai Commission. Ел Анацуи е един от най-отличителните художници в днешно време и е най-известен със своите каскадни метални скулптури, изградени от хиляди рециклирани капачки на бутилки, свързани с медна жица. Създавайки от намерените материали ослепителни произведения на абстрактното изкуство, работата на Анацуи изследва теми, които включват околната среда, потреблението и търговията. Неговата специално подбрана творба за Турбинната зала ще бъде отворена за публиката от 10 октомври 2023 г. до 14 април 2024 г.

Анацуи е роден в Аняко, Гана през 1944 г. и е прекарал по-голяма част от кариерата си в Нигерия. По време на дългогодишната си и забележителна кариера като художник и преподавател - като професор по скулптура и ръководител на катедра в Университета на Нигерия, Нсука, Анацуи разработва изключително експериментален подход към скулптурата, обхващащ широка гама от форми и материали, включително дърво, керамика и намерени предмети. Той експериментира с капачки на бутилки за алкохол от края на 90-те и продължава да разширява границите на средата по нови начини, създавайки радикални, трансформиращи скулптури, които приемат нови форми с всяка инсталация. Интересувайки се от променящата се история на обектите, които преобразува в блестящи скулптури, Анацуи съчетава специфични местни естетически традиции с глобалната история на абстракцията. През 2015 г. Анацуи е награден със Златен лъв за цялостно творчество на 56-ата международна изложба за изкуство на Биеналето във Венеция и произведенията му се съхраняват в големи колекции по целия свят.

Франсис Морис, директор на Тейт Модерн заявява, че: "Ел Анацуи е отговорен за някои от най-уникалните и незабравими скулптури в последно време и сме щастливи, че той ще се заеме Турбинната зала тази есен за годишната комисия на Hyundai. Много обичаният Ink Splash II 2012 на Анацуи в колекцията на Тейт омагьосва посетителите, където и да бъде показан, и нямаме търпение да видим как този изобретателен художник ще подходи към пространство като Турбинната зала.”

ДооЕун Чой, арт директор на Hyundai Motor Company каза: „Произведенията на Ел Анацуи се отличават с неговата отдаденост към изследване на трансформиращия потенциал на изкуството и вниманието му към историите. Очакваме с нетърпение да видим как Ел Анацуи трансформира Турбинната залла в Тейт Модърн за осмата комисия на Hyundai.”

Откакто Тейт отвори врати през 2000 г., Турбинната зала е домакин на някои от най-запомнящите се и аплодирани произведения на съвременното изкуство в света, достигайки до милионна публика всяка година. Начинът, по който художниците интерпретират това огромно индустриално пространство, революционизира обществените възприятия за съвременното изкуство през двадесет и първи век. Годишната комисия на Hyundai дава възможност на артистите да създават нови творби за този уникален контекст. Комисионните стават възможни благодарение на дългосрочното партньорство между Тейт и Hyundai Motor, потвърдено до 2026 г. като част от най-дългия първоначален ангажимент от корпоративен партньор в историята на Тейт.

"Комисия Хюндай: Ел Анацуи" е куриран от Осей Бонсу, куратор, към отдел Международно изкуство, и Дина Ахмадеева, асистент куратор, отдел Международно изкуство в Тейт Модерн и ще бъде придружен от нова книга от издателството на Тейт.

Ел Анацуи
Ел Анацуи
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!